ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέγκλινγκ: Στενά συνδεδεμένη με τον ESM η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2018, 16:47 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2018, 16:11
Ρέγκλινγκ: Στενά συνδεδεμένη με τον ESM η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο
Facebook Twitter Whatsapp

«Το Eurogroup να γίνει πιο διαφανές», λέει ο Μοσκοβισί

Εκτενές αφιέρωμα στο επικείμενο τέλος του μνημονίου, την 20η Αυγούστου, φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «τα διδάγματά μας από την κρίση», μιλούν πολιτικοί, οικονομολόγοι και πολίτες και απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια της κρίσης, και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να εκφέρουν τη γνώμη τους, ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, καθώς και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ρέγκλινγκ: Στενά συνδεδεμένη με τον ESM η Ελλάδα

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η «θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, για αυτή την κρίση, την μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά δεν υπήρχε σενάριο» και επισημαίνει ότι χρειάστηκε να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 30%, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα ευχόμουν αυτές οι θυσίες να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από την Γερμανία», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ και κάνει λόγο για μέτρα απαραίτητα προκειμένου να επιστρέψει η δημοσιονομική σταθερότητα.

Αναφερόμενος στο τέλος του μνημονίου, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Επιπλέον, σημειώνει, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές ή κόστος για άλλους φορολογούμενους.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος στο Spiegel: Το τρίτο μνημόνιο προκάλεσε μεγάλες ζημιές


«Η κρίση στον χώρο του ευρώ έχει προ πολλού παρέλθει. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος του ΕΜΣ στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος», τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον Μηχανισμό.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει

«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο Γάλλος αξιωματούχος και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή». Προειδοποιεί, δε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Βενιζέλος: Το τρίτο μνημόνιο προκάλεσε μεγάλες ζημιές

«Η κρίση βρήκε την ευρωζώνη χωρίς τα αναγκαία εργαλεία για προειδοποίηση και καταπολέμηση. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα ήρθε αργά, παρείχε ανεπαρκή μέσα, ήταν υπεραισιόδοξο και ανολοκλήρωτο», τονίζει από τη μεριά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που προσθέτει:

«Η νίκη λαϊκιστικών δυνάμεων το 2015 οδήγησε σε μία δεύτερη οικονομική κρίση και στο τρίτο πρόγραμμα και προκάλεσε τεράστιες ζημίες. Η χώρα παλεύει τώρα να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν το 2014. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛυποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, ήταν πολύ αργά. Δυστυχώς η κρίση δεν έχει παρέλθει, επειδή το παρόν πολιτικό πλαίσιο την ανατροφοδοτεί. (…) Όταν κανείς δεν λέει άβολες αλήθειες και δε λαμβάνει αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πολιτικό και συναισθηματικό κόστος, δεν ωφελεί ούτε τα συμφέροντα της Ευρώπης ούτε αυτά της ίδιας του της χώρας».

Αχτσιόγλου: Ξεφύγαμε από το καθοδικό σπιράλ

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τονίζει πως η βασική αιτία της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν ο συνδυασμός της διεθνούς κρίσης με την παθογένεια του ελληνικού οικονομικού σχηματισμού και υποστηρίζει ότι τόσο κατά την αφετηρία του σχεδίου διάσωσης, όπου κύριος στόχος ήταν η διάσωση των ξένων τραπεζών, όσο και η υλοποίηση της γνωστής συνταγής του ΔΝΤ για εσωτερική υποτίμηση, η «θεραπεία» που ακολουθήθηκε ήταν σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένη.

«Οι συνέπειες ήταν τραγικές, το χρέος εκτοξεύθηκε στα 300 δισ. και η ανεργία στο 28%» υπενθυμίζει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, τα δεδομένα άλλαξαν. «Πετύχαμε τους δημοσιονομικούς στόχους μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, νομοθετώντας αλλαγές υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» διευκρινίζει η υπουργός Εργασίας.