current views are: 6

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:29

Η περικοπή των συντάξεων βγάζει την κυβέρνηση στο μεταμνημονιακό ξέφωτο

Πάνω στη λογική της ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών αναμένεται να κινηθεί αντιπολιτευτικά η ΝΔ

Δημοσίευση 04:29’

Πάνω στη λογική της ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών αναμένεται να κινηθεί αντιπολιτευτικά η ΝΔ

Η νέα περικοπή στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου, είναι ένα ακόμη βαρίδι που επιτάχυνε τη βύθιση του κυβερνητικού αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει ότι η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου είναι στο τραπέζι, με προφανή στόχο ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μεταφέρει προς τα πίσω τις εθνικές εκλογές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο (το να υπάρξει εξάμηνη αναστολή και να ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις μετά τον Ιούνιο), θα επέτρεπε στο Μέγαρο Μαξίμου να ενεργοποιήσει το σενάριο της κάλπης τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Μάιο του 2019 (μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές όπως είναι και ο τελικός σχεδιασμός) και να αποφύγει μια εκλογική αναμέτρηση άμεσα.

Στην κυβερνητική προσπάθεια επιστρατεύτηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που από χθες με δηλώσεις τους εκφράζουν ευχολόγια για τη μη περικοπή των συντάξεων (όπως ο Μάκης Μπαλαούρας που δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος»). Σύμμαχος της κυβέρνησης είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Παρά τον πάγο που έβαλε στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με την καθιερωμένη θερινή συνέντευξή της στις 20 Ιουλίου, ο κ. Μοσκοβισί έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα για επανεξέταση των αποφάσεων αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, τη 15η Οκτωβρίου, οπότε και θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μάλιστα οι συνεχείς δηλώσεις στήριξης του Γάλλου πολιτικού προς την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου στην Ελλάδα, του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλησε να βγάλει στο ξέφωτο τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφορικά με το «παιχνίδι» πάνω στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, πετώντας το γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου, με την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για κατάργηση του μέτρου. «Εμείς δεν ζητάμε την αναβολή. Ζητάμε την κατάργηση της περικοπής» ξεκαθαρίζουν από την οδό Πειραιώς, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει πει από το βήμα της Βουλής πως «οι περικοπές συντάξεων δεν προβλέπονταν στο τρίτο μνημόνιο και ήταν αχρείαστες».

«Είναι το τίμημα της δικής σας αναξιοπιστίας. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε. Εσείς τις ψηφίσατε. Και ζητάτε τα ρέστα από εμάς που ήμασταν απέναντι. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μία τροπολογία. Είναι μία τροπολογία που λέει πολύ απλά ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις. Εάν έχετε το θάρρος, ελάτε να την ψηφίσουμε μαζί. Για να δούμε ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον λαό», είχε τονίσει απευθυνόμενος προσωπικά προς τον πρωθυπουργό.

Πάνω στη λογική της ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών αναμένεται πάντως να κινηθεί αντιπολιτευτικά η ΝΔ και στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, που μίλησε στο newpost.gr, «απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης να πορευθεί μέχρι τις κάλπες με ύβρεις, συκοφαντίες, σκανδαλολογία και συνωμοσιολογικά σενάρια, εμείς θα προχωρήσουμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήνουμε αναπάντητες τις όποιες επιθέσεις».


σχετικα αρθρα