current views are: 9

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:19

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας επαναπροώθησης Ελλάδας – Γερμανίας

Ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρει

Δημοσίευση 16:19’

Ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρει

Τις προβλέψεις της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπρααγματεύσεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση» (Administrative Arrangement).

Ως προς το περιεχόμενο των επιστολών Γερμανίας-Ελλάδας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει:

Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Διευθέτησης» (κείμενο που θα επισυνάπτεται στις επιστολές), συμφωνούνται τα ακόλουθα:

– Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά. -Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε το Βερολίνο

– Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου και τις οποίες είχε ως τώρα παγώσει (περί τις 2.000). -Επίσης, δεσμεύεται να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.

– Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τη «Διοικητική Διευθέτηση», με δυνατότητα αναθεώρησης, ανά τρίμηνο.

Στο πλαίσιο των επιστολών:

– Ελλάδα και Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.

– Ελλάδα και Γερμανία δεσμεύονται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης.

– Σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων – π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων – στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

– Η Γερμανία δεσμεύεται για την αποστολή στην Ελλάδα – μέσω EASO -επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου.


σχετικα αρθρα