current views are: 12

20 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:26

Σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για… Ιθάκη και έξοδο από το μνημόνιο

Αντιπαράθεση με… Καβάφη και Γαλιλαίο

Δημοσίευση 16:26’

Αντιπαράθεση με… Καβάφη και Γαλιλαίο

Η έξοδος από το μνημόνιο καθώς επίσης και η διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να αναφερθεί σε αυτό το θέμα μέσω διαγγέλματός του από την Ιθάκη, προκαλούν την πρώτη σύγκρουση μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Όπως έγραψε το Newpost, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα προβεί, αύριο Τρίτη, σε διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων από την Ιθάκη, μια τοποθεσία με συμβολικό χαρακτήρα.

Η ΝΔ, σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες με στίχους από τον Καβάφη. «Το το κατά τ΄ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι΄ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”», προσθέτοντας πως ελπίζει να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας «στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:

Η ΝΔ απαντά με Καβάφη στην «Ιθάκη» του Τσίπρα

Προς Ιθάκη οδεύει ο Τσίπρας για το διάγγελμα εξόδου από τα μνημόνια

Η ανακοίνωση, μάλιστα, καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τ΄ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”.

Μαξίμου: Και όμως, γυρίζει…

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στο σχόλιο της ΝΔ, ήρθε με μια φράση που χρησιμοποίησε ο Γαλιλαίος όταν φεύγοντας από την Ιερά Εξέτασε επέμεινε στην άποψη του πως η Γη γυρίζει γύρω από τον άξονά της.: «Eppur si muove» [σ.σ. και όμως γυρίζει].

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υποστήριξε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

– Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση

– Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

– Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση

– Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

– Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

– Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Την ανακοίνωση της ΝΔ σχολίασε με καυστικό τρόπο μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου:

«Στη ΝΔ έφτασαν στο σημείο να παραποιούν την “Ιθάκη” ώστε να ταιριάζει με τις αντικυβερνητικές ανακοινώσεις τους. Βέβαια αν μια παράφραση του Καβάφη ταιριάζει στη ΝΔ είναι “και τώρα τι θα γένουμε χωρίς μνημόνια. Ήσαν και αυτά μια κάποια λύσις”»

Πυρά και από ΚΙΝΑΛ

Την εν λόγω πρόθεση του κ. Τσίπρα σχολίασε με ειρωνικό τρόπο και το Κίνημα Αλλαγής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, τόνισε πως «οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι», προσθέτοντας πως «θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα».

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες. Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Χρηστίδης.

Τέλος, σημείωσε πως «σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».


σχετικα αρθρα