current views are: 6

21 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση19:32

Όρος επιβίωσης για το ΚΙΝΑΛ η ηγεμονία στην κεντροαριστερά

Τα «ανοίγματα» της κυβέρνησης προοιωνίζουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Δημοσίευση 19:32’

Τα «ανοίγματα» της κυβέρνησης προοιωνίζουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Η κυβέρνηση με αφορμή τη λήξη του 3ου Μνημονίου λειτουργεί τις τελευταίες ώρες σαν να «πάγωσε» το χρόνο για δυο μείζονα ζητήματα, που την καίνε. Η τραγωδία στο Μάτι και τα μέτρα που εφάρμοσε και αυτή δίπλα σε εκείνα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. 

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή τις τελευταίες ώρες συμπεριφέρθηκε ως ένα βαθμό σαν να μην είχαμε την εκατόμβη των νεκρών εκκινώντας μια συζήτηση για συγκρότηση μετώπων από εκεί που την είχαν αφήσει τα στελέχη του στον Τύπο όταν ακόμη προετοιμάζονταν για τις φιέστες της «καθαρής εξόδου» και από την άλλη σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα 8 χρόνια λιτότητας και ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και με δική της ευθύνη. 

Σαν έτοιμοι από καιρό στο ΠΑΣΟΚ

Τα «ανοίγματα» πριν το Μάτι ήταν πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για την κυβέρνηση και είναι αλήθεια ότι μέχρι και τις 22 Ιουλίου η ατζέντα που επιχειρούσε να διαμορφώσει ήταν το περίφημο προοδευτικό μέτωπο κι η συγκρότησή του ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. 

Τα ιδεολογικοπολιτικά ανοίγματα των κορυφαίων της κυβέρνησης βρήκε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ «σαν έτοιμους από καιρό» για να απαντήσουν στην καταιγιστική επίθεση των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων. 

Όπως και πριν ένα μήνα έτσι και σήμερα τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται μάταια, ενώ σε τελευταία ανάλυση πέρα από στρατηγικό αδιέξοδο που ενδεχομένως να διέβλεπαν στην καρδιά του καλοκαιριού σήμερα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύουν και το δόλο που υποκρύπτεται στις προτροπές και τις παραινέσεις για συγκρότηση αντι-Δεξιού μετώπου απέναντι στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η απάντηση ήταν και η πιο σκληρή απο ποτέ και ήρθε δια στόματος του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλλέλη, ο οποίος έκλεινε ωμά την πόρτα στους Δραγασάκη και Παππά λέγοντας οτι «μόνο θυμηδία προκαλούν οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο».

Το ΚΙΝΑΛ φυσικά κρατά την πόρτα ερμητικά κλειστή και αυτό το έχουν πάρει απόφαση στην Κουμουνδούρου τουλάχιστον όσον αφορά σε συγκλίσεις υψηλού επιπέδου ή στρατηγικής. Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα είχαν εγκαίρως αντιληφθεί τις δυο τάσεις που επικρατούσαν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τη «σκληρή γραμμή Τζανακόπουλου», που ήθελε και θέλει την πλήρη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και την «εξαφάνισή» του από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και την πιο μετριοπαθή τάση που επιθυμεί μια πιο συνθετική προσέγγιση με τα κόμματα του ΚΙΝΑΛ και την οποία μάλιστα τη χαρακτήριζαν και ως «πιο σοβαρή». 

Το προοδευτικό μέτωπο στο οποίο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτό στο οποίο αναφέρεται το ΚΙΝΑΛ και ως προς αυτό είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου ότι «το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι κατά βάση και αντι-Δεξιό». 

Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για σύγκλιση των κύριων  εκφραστών του χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά και στο ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμοι για μια ολοκληρωτική μάχη επιβίωσης. Η ηγεμονία στο χώρο είναι και αυτή που θα κρίνει την ύπαρξη και των δυο κομμάτων και θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εκλογές.   

Δεν τους φτάνει ο ανασχηματισμός στην «Ιθάκη»

Ο πρωθυπουργός επιλέγοντας την Ιθάκη για το διάγγελμα της εξόδου επιχειρεί να πιάσει το νήμα από το σημείο που το είχε αφήσει ο Γιώργος Παπανδρέου το Μάϊο του 2011 στο ακριτικό νησί μιλώντας κι εκείνος τότε για την Ιθάκη και το απάνεμο λιμάνι που θα έπιανε η χώρα με τη βοήθεια των ευρωπαίων πιστωτών με την αρωγή του ΔΝΤ σε τεχνογνωσία για να ανακοινώσει την είσοδο στο πρώτο Μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο μιας άλλου τύπου λήθης, την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης την συμπύκνωσε λέγοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι» σκιαγραφείται και η επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο που περνά μέσα από τον ανασχηματισμό. Ένας ανασχηματισμός που δεν θα μπορέσει τελικά να έχει εκείνα τα στοιχεία της διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά μια και όπως σημειώνουν από το ΚΙΝΑΛ οι εφεδρείες «σώθηκαν» στην πορεία. 
Επομένως όπως εκτιμούν στο ΚΙΝΑΛ τα περιθώρια είναι πολύ λίγα για τα στελέχη του χώρου που στέκονται σαν εφεδρείες στις παρυφές των κομματικών σχηματισμών της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς να ανταποκριθούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον σε κυβερνητικά καλέσματα. Πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης έχουν ήδη απαξιωθεί από την πλευρά του Κινήματος και ουσιαστικά έχουν χαριστεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε» έγραφε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δίνοντας και το στίγμα της γενικότερης πολιτικής εκτίμησης οτι τα περιθώρια παραμένουν στενά για να περάσει η κυβέρνηση τη στενωπό του 4ου Μνημονίου διαρκείας, των σκληρών μέτρων που έρχονται και της κυβερνητικής κρίσης που σοβεί με τους ΑΝΕΛ να αποσύρονται σε λίγους μήνες λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Τα κυβερνητικά αδιέξοδα παραμένουν εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ και αυτά θα τα αξιοποιήσουν και θα τα αναδείξουν σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα. 


σχετικα αρθρα