ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με προεκλογικό «άρωμα» το μήνυμα Τσίπρα από την Ιθάκη

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 22 Αυγούστου 2018, 07:55 / Ανανεώθηκε 22 Αυγούστου 2018, 07:35
Με προεκλογικό «άρωμα» το μήνυμα Τσίπρα από την Ιθάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Ζητούμενο οι παρεμβάσεις με αριστερό πρόσημο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το “πέπλο μυστηρίου” που κάλυπτε μέχρι και την τελευταία στιγμή την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, ακόμα και για το πότε θα γίνει το διάγγελμα, αλλά και το γεγονός ότι επελέγη τελικά να είναι μαγνητοσκοπημένο, εξηγείται από την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει στο νησί του Οδυσσέα μια πολύ στοχευμένη επίσκεψη με έντονο συμβολισμό.

Η περιήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην παραλιακή ζώνη σε ώρα αιχμής και η συνομιλία του με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της Ιθάκης είχε αποφασιστεί από την πρώτη στιγμή με στόχο να επαναφέρει τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κοντά στους πολίτες. Αυτό είχε να συμβεί από το Καστελορίζο και σίγουρα μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι από την Ηρώδου Αττικού ήθελαν να αποδείξουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν παραμένει κλεισμένος και απομονωμένος πίσω από τα κάγκελα της Ηρώδου Αττικού.

 

Στο πλευρό του ο Διονύσης Στανίτσας, ο δήμαρχος του νησιού, που δεν προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα πολύ καλά λόγια με τα οποία εκφράστηκε για την συνδρομή του πρωθυπουργού στην Ιθάκη δείχνουν τις διεργασίες που γίνονται ήδη από το Μαξίμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συμμαχίες που επιχειρούν να χτίσουν. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιθάκης με την Πάτρα ήταν μια κίνηση “ματ” και όλα δείχνουν πως η καθημερινότητα των πολιτών, όπως προέκυψε και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που αξιοποιείται.
Και αν η βόλτα και η επαφή του πρωθυπουργού με τους νησιώτες χθες στην Ιθάκη θύμιζε λίγο απο εκλογές σίγουρα το μήνυμα του από το Κάστρο στο Βαθύ έδειχνε πως ο Αλέξης Τσίπρας έστω και άτυπα κήρυττε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου από το Ιόνιο. 

Το τέλος των μνημονίων σηματοτοδοτήθηκε μέσα από την ομιλία του, ωστόσο έθεσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα και να χτυπήσει “καμπανάκι” και προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να διαλέξουν στρατόπεδο, αλλά έδωσε το πολιτικό στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα. “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια” είπε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας τη ΝΔ για ένα πολύ θερμό πολιτικό φθινόπωρο.

Η καλή διάθεση που υπήρχε στο επιτελείο του Μαξίμου που βρέθηκε στην Ιθάκη, σαν ένα διάλειμμα μετά την 23η Ιουλίου, φάνηκε και κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο δήμαρχος προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα και της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα. Τα χαμόγελα περίσσευαν μεταξύ του πρωθυπουργού και των συνεργατών που τον συνόδευαν.

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μαξίμου Θανάση Καρτερό, την Γενική Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Πέππε, και την υπεύθυνη του γραφείου του Ελένη Σταυρακάκη.

Ακόμα και η αναβολή των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορούσε να μη συνδυαστεί με τη χθεσινή ημέρα. Μπορεί το “παζλ” που να έχει να συμπληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι εύκολο και να χρειάζονται ακόμα αρκετές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ωστόσο ένας ανασχηματισμός μέσα στην εβδομάδα θα έστρεφε τα βλέμματα πολύ γρήγορα πάνω στις αλλαγές του υπουργικού συμβουλίου “θολώντας” το μήνυμα της Ιθάκης.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής εποχής έγιναν από την Ιθάκη και η στόχευση από εδώ και πέρα θα είναι οι παρεμβάσεις να έχουν αριστερό και κοινωνικό πρόσημο με βάση τους “βαθμούς ελευθερίας” που δίνει η ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιτροπείας.