current views are: 18

27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση11:53

Τ. Πετρόπουλος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για ΕΔΕ στην υπόθεση Φλώρου

«Είναι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους».

Δημοσίευση 11:53’

«Είναι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους».

«Η απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου ανήκει στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών, του συμβουλίου πλημμελειοδικών που έκρινε το θέμα. Δεν είναι απόφαση του ΚΕΠΑ, που από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας», είπε ο κ. Πετρόπουλος.
 
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σημείωσε πως φαίνεται ότι δεν ελήφθη στην συγκεκριμένη περίπτωση υπόψιν από το ΚΕΠΑ, το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου, αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, το αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», όπως τόνισε.
 
Ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «όταν κάποιος είναι φυλακισμένος είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, δεν είναι χαρούμενος κανείς στις φυλακές. Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης για να πάρει αναπηρία. Ο φυλάκισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά την γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος».
 
Προσέθεσε μάλιστα ότι είναι «πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο».
 
Ξεκαθάρισε από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση, δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ’ εντολή υπουργών».
 
«Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ έχει ήδη την εντολή να ελέγξει τον φάκελο της πιστοποίησης και αυτό γίνεται ήδη», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι στη συνέχεια, «ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν. Ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα».
 
Όπως διαβεβαίωσε, θα γίνουν «όλες τις ενέργειες ώστε να επανεξεταστεί ταχύτατα ο φάκελος, να αποφανθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή και αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες να προσφύγουμε δικαστικά για την ανάκληση της σχετικής πράξης, για να υπάρχει δίκαιη και πραγματικά νόμιμη διαχείριση της υπόθεσης».
 


σχετικα αρθρα