Με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποδείξει ότι δικλείδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, σε β΄ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - που καταψήφισε την διάταξη που αφορά την μείωση από τα 12 στα 10 χρόνια ως προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας παραμονής.

Κατά των νέων ρυθμίσεων δήλωσε ο ΛΑΟΣ, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μη μαζικές νομιμοποιήσεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια μετά και τις δεσμεύσεις του κ. Καστανίδη για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

«Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι για να γίνει τυπικά αποδεκτή η αίτηση του ενδιαφερομένου πρέπει, πέρα από τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που μπορούν να πιστοποιήσουν την 10ετή παραμονή του, να αποδείξει ότι έχει και ουσιαστική σχέση με τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μια συνολική βελτιωτική παρέμβαση στο νόμο 3852 για τον Καλλικράτη, λαμβάνοντας υπόψη του τα αποτελέσματα από την εμπειρία και την εφαρμογή του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ήδη έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι δύο ειδικές μικτές επιτροπές που συμφωνήθηκαν με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα αναλάβει να προχωρήσει νομοθετική πρωτοβουλία με βελτιωτικές αλλαγές.