Συντήρηση δυνάμεων κάνουν στην Συγγρού, αναφορικά με την κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τους τακτικής απέναντι στην κυβέρνηση, προετοιμαζόμενοι για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμη δυσκολότερο χειμώνα. Οι επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση, όσο ακόμη βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, η όξυνση της κριτικής θα προκαλούσε κοινωνική κόπωση και επιλέγουν –για την ώρα- να περιοριστούν σε στοχευμένη κριτική με –κατά περίπτωση- σκληρή γλώσσα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η –κατά γενική ομολογία- καθυστερημένη αντίδραση της Συγγρού στην αναφορά Βενιζέλου περί απώλειας της πολιτικής του προοπτικής με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών. Η «γαλάζια» αντίδραση στην τοποθέτηση Βενιζέλου ήρθε μετά από περισσότερο από 24 ώρες και μάλιστα, ούτε καν από αρμόδια χείλη αλλά από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Τζαβάρα.

Η αλήθεια είναι ότι στο επικονωνιακό επιτελείο της Συγγρού –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια το Newpost.gr- υπήρξαν σκέψεις για άμεση αντίδραση στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα λόγο για έμμεση ομολογία αποτυχίας στο έργο του. Συνεκτιμήθηκε όμως το γεγονός ότι ήδη οι αφορμές από την πλευρά της κυβέρνησης για πολυεπίπεδη επίθεση από μέρους της ΝΔ ήταν αρκετές (Φινλανδικό, ΦΠΑ εστίασης, πρόγραμμα Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ) και κρίθηκε ως εκ του περισσού η κλιμάκωση της κριτικής.

«Στοκάρουμε» ήταν η χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποίησε μιλώντας στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, αναφερόμενο στις κυβερνητικές γκάφες και αιτιολογώντας τα –εμφανιζόμενα ως καθυστερημένα- αντανακλαστικά αντίδρασης. «Στοκάρουμε, αλλά δεν τους προλαβαίνουμε»!

Στην πραγματικότητα βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού των ηγετικών στελεχών της ΝΔ, πέραν της μειωμένης αποτελεσματικότητας που πιθανώς θα είχε η όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων την παρούσα στιγμή, βρίσκεται και ένα ακόμη στοιχείο: Το ενδεχόμενο σπασμωδικής αντίδρασης από πλευράς της κυβέρνησης στις πολιτικο-κοινωνικές πιέσεις, κάτι που θα είχε ως εξαιρετικά πιθανό αποτέλεσμα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και, ειδικά ως προς αυτό το θέμα, στην Συγγρού αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο δίλημμα.

Ιδανικά, καλύτερο χρονικό σημείο για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, θα αποτελούσε η περίοδος μετά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλά όχι ιδιαίτερα καθυστερημένα ώστε να είναι υπαρκτή η δυνατότητα αναστροφής της –εσφαλμένης κατά την ΝΔ- ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Πρόωρη κάλπη πριν τον προϋπολογισμό θα σημαίνει δύο πράγματα: Αμφιβολία εξασφάλισης αυτοδυναμίας για το πρώοτο κόμμα και ευθύνη των οικονομικών δεδομένων ενός επιπλέον έτους (2012) για την κυβέρνηση που θα προκύψει (έστω και συμβολικά, καθώς έτσι κι αλλιώς, ο προϋπολογισμός αναμένεται να κριθεί ανεκτέλεστος και να υποκείται σε επαναλαμβανόμενες αναθεωρήσεις).

Διεκδίκηση νωπής εντολής αρκετά μετά τον προϋπολογισμό (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της Συγγρού, το απώτατο χρονικό όριο τοποθετείται το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο- Μάιο), πιθανώς εξασφάλιζε ισχυρή αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, θα περιόριζε σημαντικά όμως τα περιθώρια ελιγμών στην οικονομική πολιτική και διαπραγματεύσεων με τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης. Εκ παραλλήλου, από τη «γαλάζια» ηγετική ομάδα κρίνεται αμφίβολη ακόμη και αυτή καθαυτή η παρεμβατική δυναμική της Ευρώπης, οι κορυφαίοι ηγέτες της οποίας, όπως θεωρούν κορυφαία στελέχη της Συγγρού, το τελευταίο διάστημα έχουν επιδείξει απανωτά, σημάδια ερασιτεχνισμού ως προς την πολιτική διαχείριση της κρίσης.