current views are: 4

2 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:18

Ο Μιχ. Καλογήρου, τα ανοιχτά μέτωπα και η «κατάπαυση πυρός» με τους δικηγόρους

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης

Δημοσίευση 08:18’

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης

Η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων, η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων και δικαστών αλλά και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστικών μεγάρων, φαίνεται πως βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος ανέλαβε το νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια ιδιαίτερα κρίση περίοδο.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα βρίσκονται σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία σημαντικές δικογραφίες με πολιτικό μάλιστα αντίκτυπο, με πλέον εμβληματική αυτή της «Novartis», ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναθεώρηση του περιβόητου πλαισίου Παρασκευόπολου, μετά τις σκανδαλώδεις αποφυλακίσεις κρατουμένων που εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του συγκεκριμένου χαλαρού πλαισίου καταφέρουν να αποφυλακιστούν ακόμη και για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα οποία τα δικαστήρια τους έχουν καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις.

Κλείνει το μέτωπο με τους δικηγόρους

Ήδη, ο κ. Καλογήρου λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε το «στίγμα» της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, υποσχόμενος διάλογο με όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης. Αποφάσισε να κλείσει το «μέτωπο» που είχε ανοίξει με το δικηγορικό κόσμο της Αθήνας ο προκάτοχός του κ. Σταύρος Κοντονής, αποσύροντας το σχέδιο νόμου που προέβλεπε την διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ένα ζήτημα που είχε αποτελέσει «κόκκινο πανί» για το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ), ο οποίος μάλιστα είχε διενεργήσει και δημοψήφισμα για το θέμα αυτό με τα μέλη του να τάσσονται, με συντριπτική πλειοψηφία, κατά της διάσπασης.

Μάλιστα, ο κ. Καλογήρου δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη του εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία του ΔΣΑ, του οποίου είναι μέλος, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Βερβεσό.

Κατά την επίσκεψή στον ΔΣΑ, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, που κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο είχε επισημάνει πως «η δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» – ξεδίπλωσε τις προθέσεις του για το πως πρόκειται κινηθεί σε ότι αφορά τουλάχιστον δικαστές και δικηγόρους.

Ο κ. Καλογήρου υποσχέθηκε για «τα μείζονα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη δικηγορία, να ακολουθήσει θεσμικός διάλογος» αλλά και να μεριμνήσει για τις δύσκολες συνθήκες άσκησης της δικηγορίας και ιδίως για το ζήτημα της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο lawandorder.gr
 


σχετικα αρθρα