current views are: 11

3 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:12

Η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από τη ΔΕΘ

Τα «όπλα» του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 04:12’

Τα «όπλα» του πρωθυπουργού

Με τρεις τρόπους θα επιχειρήσουν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου τη “μεγάλη επιστροφή” του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα στελέχη συμφωνούν πως πρέπει να κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας δείχνοντας πως η κυβέρνηση είναι κοντά στους πολίτες, να στηριχθούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και η μεσαία τάξη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά και να μην προχωρήσει η περικοπή των συντάξων από το νέο έτος. Οι δύο πρώτοι στόχοι είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημοι, ωστόσο οι δράσεις πρέπει να είναι πολυεπίπεδες χωρίς να υπάρξει καμία υπόνοια δημοσιονομικού εκτροχιασμού με τους Θεσμούς να “παραμονεύουν στη γωνία”.

Ζητούμενο είναι να αποτυπωθεί μέσα στο φθινόπωρο η δημοσκοπική ανάκαμψη, όπως και η συσπείρωση των ψηφοφόρων, που στήριξαν το κόμμα δύο φορές το 2015 και τώρα εξακολουθούν να αμφιταλατεύονται. Το παρήγορο στοιχείο που υπάρχει για το κυβερνών κόμμα είναι πως μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τους ατυχείς χειρισμούς που έγιναν, δεν φαίνεται να έχει απωλέσει τα ποσοστά του. Ενδεχομένως, η προσμονή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εξαγγελιών της ΔΕΘ να συγκρατεί τις δυνάμεις στα ίδια επίπεδα, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό σε ένα ακραίο πολωμένο σκηνικό που διαμορφώνεται, όπου η σκανδαλολογία θα κυριαρχήσει.

 

Η υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών είναι ο μεγάλος εχθρός του Αλέξη Τσίπρα, αφού τα βάρη που σήκωσαν τα χαμηλά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη ήταν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους. Η δεύτερη κατηγορία πολιτών αποτελεί τη μεγαλύτερη “πληγή” για την Κουμουνδούρου, αφού συνειδητά το τεράστιο φορτίο έπεσε πάνω τους. Ακόμα και ιδεολογικά αυτή η επιλογή “βοήθησε” τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν μια σειρά από σκληρά μέτρα, που, όμως δεν επιβάρυνε τα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν επικεντρώσει στις τελευταίες συσκέψεις στην ανάδειξη μιας κοινωνικής ατζέντας, ζητώντας από όλους τους υπουργούς να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με αρκετούς υπουργούς στο γραφείο του στη Βουλή μετά το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, είναι το κοινό, το οποίο έχει απογοητευτεί περισσότερο στην περίοδο της κρίσης και στο οποίο επικεντρώνει το οικονομικό επιτελείο. 

 

Με φοροελαφρύνσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου μισθού, μη περικοπή των συντάξεων,  κοινωνικό μέρισμα, αλλά και διάφορα μέτρα στήριξης ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει από τη Θεσσαλονίκη να απευθυνθεί και πάλι στις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεσμεύοντας την κυβέρνησή του, πως μια σειρά από ρυθμίσεις θα γίνουν άμεσα πράξη και μάλιστα με ορίζοντα τετραετίας.

Μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από το ζήτημα των συντάξεων, καθώς δεν θεωρείται πιθανό ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες, αν πρώτα δεν έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αυτό είναι το σημείο που πιέζει πολύ το Μαξίμου, αφού γνωρίζουν πως μια αόριστη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει το κεντρικό πεδίο κριτικής από τη ΝΔ, αλλά και των ερωτήσεων των δημοσιογράφων την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

 

Η μάχη της καθημερινότητας θα εστιαστεί σε παρεμβάσεις που θα γίνουν στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της προτασίας των πολιτών, στην εμβάθυνση των πολιτικών μείωσης της ανεργίας κλπ.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο, πάνω στο οποιο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα το βράδυ του Σαββάτου.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να αντιμετωπίζουν με “υπομονή” τις καταγγελίες της ΝΔ για παροχολογία και προεξοφλούν από τώρα πως την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ η αξιωματική αντιπολίτευση θα σπεύσει να ταυτίσει τη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού με το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014.

Πολιτικά βλέπουν πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στριμωχθεί πολύ, αν τελικά η συγκυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση που να καταργεί τη μείωση των συντάξεων και ίσως του αφορολόγητου. “Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη” εκτιμούν πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που αναζητούν με τη σειρά τους το αφήγημα με το οποίο θα πολιτευθούν στις επόμενες εκλογές.

 

 

 


σχετικα αρθρα