current views are: 12

5 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:10

Το στοίχημα της ΔΕΘ για τον Τσίπρα περνά μέσα από τις συντάξεις και τον ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμενοποιούν τα μέτρα στο Μαξίμου

 

Δημοσίευση 04:10’

Συγκεκριμενοποιούν τα μέτρα στο Μαξίμου

 

Την αποκατάσταση του κλίματος επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η “επιχείρηση εξωστρέφεια” ξεκίνησε από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη και την πρώτη “μεταμνημονιακή βόλτα”, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Σε μια προσπάθεια της Ηρώδου Αττικού να δείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο, ακολούθησαν η επίσκεψη στη Σύρο, χθες στο Μάτι και σήμερα στα Χανιά.

Μετά την περιήγηση στον τόπο των φονικών πυρκαγιών ένα “κενό” που υπήρχε στη Σαββατιάτικη ομιλία του και αφορούσε το Μάτι συμπληρώθηκε, αφού ο κ. Τσίπρας ήθελε να διαπιστώσει ποια είναι η πορεία των εργασιών, αν και γνωρίζει πως η παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη στην περιοχή είναι καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πέρα από την περιβαλλοντική απορρύπανση, το κόψιμο των καμένων δέντρων, τις άδειες οικοδόμησης και την αποκατάσταση του φωτισμού, ειδική αναφορά έγινε στους εγκαυματίες που ακόμα ταλαιπωρούνται. Θα υπάρξει μέριμνα καταβολής επιδόματος 500 ευρώ για ασθενείς που μπαινοβγαίνουν ακόμα στα νοσοκομεία, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, αλλά και μετεγγραφή των τέκνων τους, που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Το “κεφάλαιο” Μάτι για την κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό σε όλη την άτυπη προεκλογική περίοδο, που ξεκινά από τη ΔΕΘ και μετά, με τη κυβέρνηση να γνωρίζει καλά πως πρέπει να έχει έτοιμες όλες τις απαντήσεις, που θα ζητά συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των ανακοινώσεων, που έχουν στο επίκεντρο τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Λύσεις εξετάζονται πολλές και με εξαίρεση το ζήτημα των συντάξεων τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού αναμένεται να κλείσουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Σημαντικό βήμα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αφού προτεραιότητα στην μεταμνημονιακή περίοδο έχει η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που χάθηκαν την τελευταία οκταετία. Συνέχεια θα υπάρξει και με άλλες κλαδικές συμβάσεις. Λόγω της αδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια απόλυτη και συγκεκριμένη δέσμευση για τις συντάξεις, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αποκλείεται να αναδειχθούν τα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού ως βασικοί άξονες των εξαγγελιών του.

Εξειδίκευση των μέτρων

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. ευρώ, που υπάρχει και οι παροχές να “απλωθούν” σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες. Σε κεντρικό επίπεδο από το Μαξίμου μιλούν για ένα ισορροπημένο πακέτο, που θα αφορά σε μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο απαντούν ήδη στη ΝΔ πως όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Ίδρυμα δεν αποτελούν κανενός είδους παροχολογία, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν για να ελαφρυνθούν τα κοινωνικά στρώματα, που έχουν πληγεί από την κρίση. Σε αυτή τη ΔΕΘ, άλλωστε, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει πως παρουσιάζει το δικό του πρόγραμμα, το οποίο είναι απαλλαγμένο από μνημονιακές επιταγές, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να το σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό η μείωση του ΕΝΦΙΑ (εώς και 30% όχι οριζόντια ή 10% οριζόντια), ο οποίος έχει βρεθεί στο “μικροσκόπιο” των τελευταίων συσκέψεων. Παράλληλα εξετάζεται σχέδιο ελάφρυνσης και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 18.000 ευρώ και πάνω, καθώς και το “ψαλίδισμα” του τέλους επιτηδεύματος από 650 στα 500 ευρώ. Ενδεχομένως ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ να πέσει από  το 24% κατά μια μονάδα και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ.

Η «σπαζοκεφαλιά» των συντάξεων

Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να επεξεργάζονται λύσεις και για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020, αν και στην κορυφή της ατζέντας εξακολουθεί να βρίσκεται η μη περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του έτους.

 

Κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου “διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους” ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες προοικονομώντας ουσιαστικά πως από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαραίτητες πολιτικές διαβεβαιώσεις. Αναμένοντας το “πράσινο φως” από τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί  πολύ προσεκτικός στο συγκεκριμένο θέμα εκτός και αν υπάρχει ήδη κάποιο “κρυφό χαρτί” που δεν αποκαλύπτουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.


σχετικα αρθρα