current views are: 13

6 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:41

Η μετατόπιση Τσίπρα προς τα Δεξιά και το «μυστικό» των Χανίων

Οι δεσμεύσεις του Μητσοτάκη

Δημοσίευση 04:41’

Οι δεσμεύσεις του Μητσοτάκη

Το γνωστό ριζίτικο «Τρώτε και πίνετε άρχοντες…» τραγούδησαν στον Αλέξη Τσίπρα οι Κρητικοί, μαζί με τον Παύλο Πολάκη, που τον υποδέχθηκαν στην Κάντατο Χανίων. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες τον τόπο καταγωγής του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι για να στείλει κάποιο πολιτικό μήνυμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για να μπορέσει να περισώσει ότι μπορεί εκλογικά από έναν άκρως συμβολικό νομό. Στις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4 από τις 4 έδρες και τώρα κινδυνεύει να μην εκλέξει κανένα βουλευτή.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, είναι η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα να κερδίσει τις 3 έδρες και η 4η να πάει με τη δεύτερη κατανομή σε κάποιο από τα μικρά κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Ωστόσο το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο αυτό. Στα Χανιά εκλέγονται ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Σταθάκης, δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει καμία έδρα, τότε το συμβολικό πλήγμα για την Κουμουνδούρου θα είναι τεράστιο, με τον κ. Τσίπρα να μένει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αποδυναμωμένος από κορυφαία στελέχη του, καθώς κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σε άλλους νομούς της χώρας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την «μετακόμιση» κάποιων στην «ασφάλεια» της Α’ ή της Β΄Αθήνας, την ώρα που οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκλεγεί στην Αττική, αρχίζουν να αντιδρούν για τα πολιτικά «αλεξίπτωτα» που προσγειώνονται από την επαρχία. Εκτός από την εσωκομματική γκρίνια που έχει ξεκινήσει για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τις ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τη «δεξιά» στροφή της κυβέρνησης.  Όσο και αν προσπάθησε χθες για άλλη μια φορά να τονώσει τα παλιά «αντιδεξιά» αντανακλαστικά της κοινωνίας, ο ίδιος για να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία θα πρέπει να εφαρμόσει «δεξιές» πολιτικές, τόσο στην οικονομία, όσο και στην ασφάλεια.

Η μείωση της φορολογίας που προτείνει εδώ και 2 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μονόδρομος. Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς και από την έκθεση του ΟΟΣΑ, που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αφού επιβεβαιώνει ότι επέβαλε τους περισσότερους φόρους παγκοσμίως, τη διετία 2015-2016. «Η επιλογή της κυβέρνησής του να επιβάλει εξοντωτικούς φόρους καθηλώνει την οικονομία σε ασθενική ανάπτυξη και οδηγεί στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερους πολίτες, τη στιγμή που διεθνώς καταγράφεται η αντίστροφη τάση, δηλαδή μείωση των φορολογικών βαρών» σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ που σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί στο ξενοδοχείο Lazart, με τους εκπροσώπους των φορέων της Βορείου Ελλάδας, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, πρόκειται να δεσμευτεί:

– Για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10χιλ. ευρώ, από το 22% στο 9%.
– Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
– Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.  

Παράλληλα, η ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ήδη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% για την κύρια σύνταξη, κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας, ενώ αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης, το σύστημα της ΝΔ προβλέπει το κομμάτι της συμπληρωματικής σύνταξης, να πάρει τον χαρακτήρα ενός προσωπικού – ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές εισφορές της τάξης του 7% θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο νέος ασφαλισμένος και θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχό του. 


σχετικα αρθρα