current views are: 11

6 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση19:08

Σκηνικό ακραίας πόλωσης με ενίσχυση του νέου μικρού δικομματισμού – Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ

Τι δείχνουν οι έρευνες που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία

Δημοσίευση 19:08’

Τι δείχνουν οι έρευνες που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία

Το τέλος του τρίτου μνημονιακού προγράμματος σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα πολιτικό σκηνικό που προσιδιάζει σε αυτό της περιόδου πριν το 2010; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μάλλον θα ήταν πιο ακριβής ο ισχυρισμός ότι παγιώνεται η μορφή που πήρε το πολιτικό σύστημα  κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης που εξελίχθηκε σε κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι πρώτες ενδείξεις

Οι πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία, είναι ότι παρατηρείται ενίσχυση των δύο μεγάλων κομμάτων σε βάρος των μικρότερων. Η διαφορά μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, σε σημείο μάλιστα που πολλοί  τη θεωρούν μη αναστρέψιμη. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ είναι πιθανή, τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, παγιώνοντας  τη θέση του ως ο δεύτερος πυλώνας του νέου (και συρρικνωμένου) δικομματισμού. Η άνοδος αυτή σε συνδυασμό με τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τους αξιωματούχους της Κουμουνδούρου για να στηριχτεί ο ισχυρισμός ότι η νίκη είναι ακόμα εφικτή.

Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι πιέζεται από τη δυναμική των δύο μεγάλων. Το ΚΚΕ είναι σταθερό, ενώ  Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι μάλλον θα δώσουν τη μάχη του 3%.

Οι συγκλίνουσες στρατηγικές των δύο μονομάχων

Το οξύμωρο σχήμα που παρατηρείται, είναι ότι η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενισχύει και τους δύο. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναμένουμε την περαιτέρω σκλήρυνση των γραμμών με κοινό στόχο την ενίσχυση της πόλωσης. Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες δηλώσεις από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Ο μεν Δημήτρης Τζανακόπουλος  είπε ότι «η σημερινή ΝΔ, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού.» Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας που βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα».

Τα δύο μέτωπα του «αντί»

Η  τακτική στην οποία συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι η επιχείρηση συγκρότησης μετώπων με πλατφόρμα την κοινή αντίθεση στον αντίπαλο. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στο προσκήνιο το «αντιδεξιό» μέτωπο που είχε λανσάρει πριν από πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Η δε Νέα Δημοκρατία προωθεί τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Και στις δύο περιπτώσεις η συσπείρωση των πολιτών επιχειρείται όχι με βάση την αποδοχή του προγράμματος του κάθε κόμματος, αλλά με βάση την αποφυγή του κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο αντίπαλος.

Ομοιότητες και διαφορές

Η προφανής ομοιότητα σε σχέση με το παρελθόν είναι η σκληρή σύγκρουση δύο κομματικών σχηματισμών που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Μια πρώτη διαφορά όμως είναι ότι το άθροισμα των δυνάμεων των δύο  μεγάλων πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 65%, δηλαδή θα είναι πολύ μακριά από το 85% του κραταιού δικομματισμού  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η δεύτερη διαφορά είναι η ύπαρξη ενός σχετικά ισχυρού σχηματισμού (του ΚΙΝΑΛ) στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των δύο. Η τρίτη διαφορά είναι το μέγεθος του εκλογικού σώματος, το οποίο έχει συρρικνωθεί και συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ σε συνδυασμό με το μέγεθος της αποχής θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες της τελικής διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος.


σχετικα αρθρα