current views are: 6

9 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:31

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει λόγος να γίνει δημοψήφισμα – Ο Ζάεφ συχνά ξεπερνά τα όρια

Τι είπε για Κόσοβο, ελληνορωσικές σχέσεις και Αλβανία.

Δημοσίευση 10:31’

Τι είπε για Κόσοβο, ελληνορωσικές σχέσεις και Αλβανία.

«Βροχή» ερωτήσεων για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών δέχθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. 

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει κανονικά στη Βουλή και είμαι βέβαιος θα υπερψηφιστεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Επιτυχία χωρίς προηγούμενο»

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε εύσημα στον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ σημειώνοντας πως είναι «επιτυχία χωρίς προηγούμενο μία χώρα να αλλάζει όνομα και σύνταγμα σε καιρό ειρήνης».

«Αδράξαμε την ευκαιρία που έδωσε η αλλαγή στην ηγεσία της γείτονος χώρας. Είναι ένα βήμα που αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Συζητούσαν για τα Βαλκάνια με την Ελλάδα απούσα. Η Ελλάδα επί Σαμαρά που δεν της ζητάγανε να πει καν γνώμη για τα θέματα αυτά (συζήτηση για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων)», σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

«Κανείς δεν μας πίεσε από το εξωτερικό»

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διέψευσε πως υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος μετα Σκόπια. 

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανένα. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για επίλυση του Σκοπιανού», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ακόμα πως «δεν κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και ξεκαθάρισε: «Δεν θα ενδίδαμε ποτέ σε συμφωνία που δεν θα ήταν επωφελής για τη χώρα».

Κατανόηση για Καμμένο, πυρά για Μητσοτάκη

«Ο Π. Καμμένος βλέπει ότι η συμφωνία ανοίγει νέα προοπτική για τη χώρα αλλά είναι δεσμευμένος σε μία στάση και θέση αρχής για μία λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Με βάση τους συσχετισμούς μια τέτοια λύση δεν μπορούσε να έρθει. Εδώ και χρόνια πολλές χώρες αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ και σέβομαι τη στάση του Π. Καμμένου αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της χώρας και την πολιτική σταθερότητα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Βολές για τη στάση του κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα παράδοξο. Ο κ. Μητσοτάκης διέδιδε σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία και ξαφνικά αλλάζει στάση και κρατά μια επικίνδυνη στάση αμοραλισμού και το κάνει για τη διατήρηση μιας σταθερότητας στο κόμμα του. Προσπαθεί να αλιεύσει στα θολά νερά της ακροδεξιάς».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα, να βγει και να πει ότι θα τον ξηλώσει». 

Η λύση στο Κόσοβο και το… ταξίδι στη Ρωσία

«Αν υπάρξει συμφωνία Σέρβων και Κοσόβου θα τη χαιρετίσουμε» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. 
Αφού τόνισε πως έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης του θέματος του Κοσόβου.

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει αν θα πραγματοποιηθεί ταξίδι στη Μόσχα αφού οι ελληνορωσικές σχέσεις πέρασαν μία κρίση μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών. 

«Έχω πρόσκληση να επισκεφτώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντήσω τον Πρόεδρο Πούτιν. Οι σχέσεις μας πέρασαν μία μικρή περιπέτεια. Δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε και τώρα δουλεύουμε για επιστρέψουν οι σχέσεις μας στην κανονικότητα. Ναι έχω πρόσκληση, φαντάζομαι ότι οι διπλωμάτες μας θα δουλέψουν για το πότε και πως θα γίνει αυτή η επίσκεψη», είπε.

Το χθεσινό συλλαλητήριο και η ρητορική των Σκοπίων

Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα.
«Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια. Είναι πλέον φανερό – δεν λέω μόνο για την έλλειψη μαζικότητας – πως δεν είδαμε χθες ανθρώπους με ευαισθησίες αλλά να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία με τα Σκόπια λέγοντας πως «αν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα». 

«Η συμφωνία διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που είναι κομμάτι της ταυτότητας μας. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και η Ελλάδα να αναβαθμίσει τον ρόλο της» δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τη ρητορική Σκοπιανών αξιωματούχων ανέφερερ πως «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, κατανοούμε ότι βρίσκονται προεκλογικά» αλλά «η ρητορική τους ορισμένες φορές περνά το πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών» 

Τέλος σε ότι αφορά τα διμερή ζητήματα με την Αλβανία ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό σημείο. 

Η Αλβανία έχει αναλάβει δεσμεύσεις προκειμένου να προχωρήσεις η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Πρέπει επίσης να προχωρήσει ο καθαρισμός και η συντήρηση των πυραμίδων που ορίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων», σημείωσε.


σχετικα αρθρα