current views are: 6

9 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:29

Τσίπρας από ΔΕΘ: Δεν εξήγγειλα και τον… σοσιαλισμό, αλλά μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ασφαλιστικό Πινοσέτ

Δημοσίευση 14:29’

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ασφαλιστικό Πινοσέτ

«Χθες δεν εξήγγειλα και το σοσιαλισμό αλλά κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για ανθρώπους που οκτώ χρόνια σήκωσαν τα βάρη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι κάνει προεκλογική παροχολογία.

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία και κυρίως όταν τον λένε δυνάμεις που γονάτισαν τη χώρα. Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε να κάνουμε ελαφρύνσεις. Είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις και όχι παροχολογία», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

«Δεν κάναμε τίποτα άλλο χθες από το να παρουσιάσουμε το περίγραμμα, το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής. Σε αυτό εντάξαμε και τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα δεν είναι μόνο μέτρο κοινωνικής στήριξης αλλά ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν πως για όσα δεσμεύτηκε δεν υπάρχει κοστολόγηση ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι απολύτως εφικτά».

Σχολίασε ακόμα πως «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μία πραγματικότητα».

«Παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές»

Σε ό,τι αφορά στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της παρακολουθεί και ότι «οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες».

«Έχουμε την πολυτέλεια να μην μας απασχολεί πολύ αν οι αγορές δεν βρίσκονται στην κατάλληλη στιγμή. Αν δεν είχαμε το μαξιλάρι ρευστότητας τότε θα οδηγούμασταν σε αυτό που ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο την προληπτική γραμμή πίστωσης», συνέχισε.

«Βγήκαν ορισμένοι και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπημα στο 10ετές ομόλογο στο γεγονός ότι θα ανέβαινα στη ΔΕΘ για να κάνω παροχολογία. Παροχές είναι τα μέτρα ελάφρυνσης. Τι να υποθέσω; Οι αγορές άκουσαν τις «παροχές» μου και είπαν δώστε κι άλλες», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

«Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχει σταθερή ανάκαμψη στην οικονομία και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και τόνισε πως είναι εφικτός «ο στόχος των αναβαθμίσεων την επόμενη τριετία και να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματήσεις να κάνεις πετάλι πέφτεις. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις», σχολίασε.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έδωσαν ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε πολλά, βεβαίως πρέπει να επιταχύνουμε την απόδοση της Δικαιοσύνης, βεβαίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» για το αφορολόγητο

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «στον πυρήνα του προγράμματος του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, θέλει ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ».

«Μιλήσαμε για μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα (μείωση ΕΝΦΙΑ, πρόσληψη 3.000 μόνιμου προσωπικού στο ‘Βοήθεια στο σπίτι’, μείωση εισφορών για άτομα έως 25 ετών κλπ). Αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν στο τέλος του 2018 και θα εφαρμοστούν το 2019. Η μόνη προνομοθέτηση αφορά τον ΕΝΦΙΑ και είναι ένα συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης μας. Δεν θέλουμε να πάμε μόνο στη μείωση, μιλάμε για μία δομική αλλαγή στο φόρο. Ο συνολικός σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι», είπε ακόμα.

 


σχετικα αρθρα