ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήξη Φαναρίου - Μόσχας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2018, 12:27 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2018, 17:51
Ρήξη Φαναρίου - Μόσχας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας
Photo: RIA/AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Με «εξαιρετικά σκληρά» αντίμετρα προειδοποιεί η ρωσική Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εισέρχονται, εκ νέου, οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μόσχας, αυτή τη φορά για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας.

Η απόφαση του Φαναρίου να δρομολογήσει την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας και να τοποθετήσει, στις 7 Σεπτεμβρίου, ως Εξάρχους τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ και τον Επίσκοπο Edmonton Ιλαρίωνα, πυροδοτεί τα αντίμετρα του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο απειλεί με διακοπή σχέσεων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι επέμεινε στην απόφαση για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας, προκαλώντας την οργή της ρωσικής πλευράς που έκανε λόγο για απόφαση που οδηγεί σε σχίσμα. 

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζει απάντηση στις δράσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λαγούδα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας» σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού κρατικού πρακτορείο Sputniknews.

«Τα αντίμετρα εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και θα είναι εξαιρετικά σκληρά», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Sputniknews, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα σταματήσει την πλήρη επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εάν προχωρήσει στην απονομή αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Όταν κάποιος ανακατεύεται με τρόπο τόσο τολμηρό και κυνικό στις υποθέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αυτό δε φέρνει μόνο την κατάσταση σε αδιέξοδο, αλλά συνιστά απειλή για διάσπαση της παγκόσμιας ορθοδοξίας… Η "κανονική" εκκλησία δε θα δεχθεί την αυτοκεφαλία. Εμείς, στη Ρωσική Εκκλησία, δεν αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία. Δε μας μένει τίποτα να κάνουμε από το να σταματήσουμε την επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη».

Η ρήξη μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας - καίτοι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή την απέλασε Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων και την ανάλογη απάντηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, εκ των πραγμάτων θα ρίξει τη σκιά της και στις σχέσεις των δύο χωρών.