ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός και προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2018, 17:15 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2018, 20:26
Προβληματισμός και προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ρέγκλινγκ: Στον πάγο τα μέτρα για το χρέος εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με προβληματισμό αλλά και αιχμηρά σχόλια υποδέχθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια επέστρεψαν στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει συζήτηση και για τις συντάξεις.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δια του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, φαίνεται να εξέφρασε τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, με τον γερμανό τεχνοκράτη μάλιστα να υπενθυμίζει πως σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων, μπορεί να «παγώσει» η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Μιλώντας στην αυστριακή Die Presse, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις : «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται τρομακτικά υψηλό, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μακροπρόθεσμες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες»

Διαβάστε επίσης:

Ρέγκλινγκ: Μπορούμε να «παγώσουμε» τα μέτρα για το χρέος, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις


Περισσότερο φειδωλός στα σχόλιά του ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αρκέστηκε σε ένα «ουδέν σχόλιον», αναφορικά με τις εξαγγελίες.

Παρόλα αυτά, σχολίασε πως  η πρόσφατη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι θεμελιώδους σημασίας και υπενθύμισε και αυτός με τη σειρά του πως είναι επιβεβλημένη η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το ζήτημα των συντάξεων, υποστήριξε πως το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, όπως και των άλλων κρατών-μελών, θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και στη συνέχεια θα διαπιστωθούν τα περιθώρια ευελιξίας που υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν για εξαγγελίες Τσίπρα: Ουδέν σχόλιον


Σημειώνεται ότι από σήμερα βρέθηκαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Αναμένεται να συζητηθούν επίσης ξανά οι αλλαγές στα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού με κατάργηση του υποκατώτατου, αν και το θέμα έχει «κλείσει» ουσιαστικά κατά την 3η αξιολόγηση πριν τρεις μήνες και οι θεσμοί έχουν στείλει ήδη μήνυμα ότι εναπόκειται στην ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει προσεκτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Επίσης συζήτηση θα γίνει και για τις συντάξεις, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία την εφαρμογή των περικοπών, καθώς αναγνωρίζεται ότι το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που το μέτρο προχωρήσει θα είναι πολύ βαρύ.