current views are: 10

12 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:51

Μήνυμα Γιουνκέρ για περικοπή στις συντάξεις: «Τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν»

«Δύσκολος συνομιλητής ο Τσίπρας»

Δημοσίευση 14:51’

«Δύσκολος συνομιλητής ο Τσίπρας»

Διαδοχικά μηνύματα για εφαρμογή του μέτρου για των περικοπών στις συντάξεις στέλνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μέσω συνεντεύξεών του τόσο στην Καθημερινή, όσο και στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έθεσε επισήμως στους δανειστές αίτημα για ακύρωση των περικοπών.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων το οποίο αναμένεται  να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Γιουνκερ επανέλαβε και στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν».

Κατά τα άλλα, τόνισε πως «εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος». «Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας», είπε επίσης.

►Διαβάστε επίσης: Και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα των συντάξεων

Δύσκολος συνομιλητής ο Τσίπρας

«Πραγματικά πιστεύω ότι οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά γιατί δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία για να φτάσουμε ως την έξοδο από τα προγράμματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και ο πιο εύκολος διαπραγματευτής. Ανέπτυξα μαζί του μια υπέροχη —και προσωπική – σχέση. Η Ελλάδα λοιπόν τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» τόνισε ο κ. Γιουνκερ στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπέρμαχος της συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν «μεταξύ εκείνων που με θέρμη συμβούλευαν τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια διευθέτηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισκέφθηκε τα Βαλκάνια την περασμένη άνοιξη και είχε επίσης και πολλές ανταλλαγές απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό «και του εξέφρασα την ελπίδα ότι η διαδικασία που ήταν τότε σε εξέλιξη, θα στεφόταν με επιτυχία».

Και επίσημα στο τραπέζι οι συντάξεις

Ο κ. Γιουνκέρ έδινε την εν λόγω συνέντευξη την ώρα που η κυβέρνηση και επίσημα κατέθετε αίτημα για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ’ ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ’ ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. 

Το γεγονός αυτό μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε δε πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.


σχετικα αρθρα