ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παροχές… αισιοδοξίας στον ΣΥΡΙΖΑ από τις εξαγγελίες Τσίπρα

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2018, 18:11 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 11:47
Παροχές… αισιοδοξίας στον ΣΥΡΙΖΑ από τις εξαγγελίες Τσίπρα
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Αλλάζει η Πολιτική Γραμματεία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αισιοδοξία φαίνεται να επιστρέφει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των παροχών Τσίπρα στη ΔΕΘ. Τα μέλη και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος δίνουν στα μέτρα της ΔΕΘ τον πολιτικό συμβολισμό της «αλλαγής σελίδας». Επιπλέον, η σχετικά μικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ενέτεινε το κλίμα αισιοδοξίας.

Το Μάτι και η Μακεδονία

Λίγο πριν από τη ΔΕΘ το ηθικό του «στρατού» του Αλέξη Τσίπρα είχε φτάσει στο ναδίρ. Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η χείριστη επικοινωνιακή διαχείρισή της έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως στην πιο δύσκολη θέση αυτά τα τρία χρόνια της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα. Αντί να πανηγυρίζουν για την έξοδο από τα μνημόνια, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν υπόλογα για μια εκατόμβη.

Στο δρόμο προς τη ΔΕΘ, η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον φόβο που προκάλεσε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Οι αρχικές εκτιμήσεις για ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών (οι οποίες διατυπώθηκαν ακόμα και από φορείς που υποτίθεται ότι είναι καλά πληροφορημένοι) έσπειραν την ανησυχία στην Κουμουνδούρου. Αποτέλεσμα αυτή της ανησυχίας ήταν η οργανωμένη μετακίνηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει «ασπίδα» κόσμου στην ομιλία του πρωθυπουργού. Τελικά και το πλήθος των διαδηλωτών ήταν μικρό και ο φραγμός της αστυνομίας λειτούργησε -όπως άλλωστε λειτουργεί αποτελεσματικά κάθε χρόνο). Εκ των υστέρων, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν υπερβολική την οργανωμένη μετακίνηση με τα πούλμαν.

Η ανάσα ανακούφισης
Την πρώτη ανάσα ανακούφισης την πήρε η ηγεσία του ΣΥΙΡΙΖΑ μέσα στο Βελλίδειο, παρά τοότι στον περιβάλλοντα χώρο η ατμόσφαιρά ήταν… αποπνικτική λόγω δακρυγόνων. Η είδηση ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις, σκόρπισε χαμόγελα. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη την πήραν οι παροχές.

«Εδώ και οχτώ χρόνια οι κυβερνήσεις έπαιρναν από τον κόσμο. Στη ΔΕΘ για πρώτη φορά δόθηκε κάτι», λέει χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα ο κόσμος μας μπορεί να βγει στα καφενεία και να πει κάτι που στηρίζεται σε αριθμούς», εκτιμά κυβερνητικός βουλευτής. Έχει ιδιαίτερη σημασία η παρατήρηση άλλου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πέρα από αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους, οι παροχές Τσίπρας αποκτούν έναν ευρύ πολιτικό συμβολισμό: Σηματοδοτούν, σύμφωνα με τον βουλευτή, την «αλλαγή σελίδας, από τη λιτότητα στη «δίκαιη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά στο Newpost; «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή περίοδο όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συγκροτεί μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία. Απέναντι στο ακραίο νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό πρόγραμμα της ΝΔ. ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κρίσιμο πόλο συσπείρωσης δυνάμεων ευρύτερων δυνάμεων που μπορεί να εξασφαλίσει ένα ανοιχτό μέλλον.»

Αλλάζει η Πολιτική Γραμματεία

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση θα χαραχτούν οι κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης θα ψηφιστεί η νέα Πολιτική Γραμματεία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αποτυπωθούν στη σύνθεσή της οι πρόσφατες εσωκομματικές διεργασίες.