current views are: 10

13 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:32

Τσίπρας: Αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της Μόριας

Δεν αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δημοσίευση 18:32’

Δεν αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews. Επίσης ο πρωθυπουργός τονίζει πως η κυβέρνηση θα βρει τους τρόπους για να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη περικοπή στις συντάξεις, τονίζοντας πως δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει βέβαιος πως ο Πάνος Καμμένος, παρά τη διαφωνία του, όταν το ζήτημα έρθει στη Βουλή, «δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα».

«Στόχος η ολοκλήρωση της τετραετίας»

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον χρόνο των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαψεύδει ξεκάθαρα τα σενάρια περί τριπλής κάλπης τον Μάιο του 2019, αν και όπως σημειώνει, στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Στη ΔΕΘ «εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες. (…)Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019. Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές».

Μήνυμα στον Πάνο Καμμένο

Στέλνει επίσης μήνυμα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως ναι μεν σέβεται τη διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ, ωστόσο δηλώνει βέβαιος ότι «δεν διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα».

«Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η Συμφωνία όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, βεβαίως, όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Η Συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή» δηλώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή του στην εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ για να υπερψηφιστεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα.

Παραδέχεται την οριακή κατάσταση στη Μόρια

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας στέκεται και στο προσφυγικό όπου παραδέχεται η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ δύσκολη. Τονίζει επίσης πως τα πράγματα στη Μόρια, δύσκολα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολη η αποσυμφόρηση καθώς οι ροές παραμένουν, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί και να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

«Ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«(Η συμφωνία) τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα».

Συντάξεις – οικονομία

Ο πρωθυπουργός επιμένει στη θέση του ότι εάν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν. Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία» υποστηρίξει και συνεχίζει:

«Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

Επιμένοντας στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το επιχείρημα ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Επίσης δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αναταραχή στην αγορά ομολόγων, σημειώνει ότι η κυβέρνηση κατέστησε το χρέος βιώσιμο και υπογραμμίζει ότι το οικονομικό επιτελείο θα επιλέξει την καλύτερη στιγμή για την έξοδο στις αγορές: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια».

Για τις ευρωεκλογές

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο στήριξης πιθανής υποψηφιότητας του Πιερ Μοσκοβισί για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. «Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πριν πάμε στα πρόσωπα, είναι να δούμε τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο της Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια. Αλλά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκομαι στην καρδιά της συνεννόησης, προσκεκλημένος κάθε φορά με τον ρόλο του παρατηρητή, γιατί εγώ το έχω επιλέξει, στις συναντήσεις των σοσιαλιστών ηγετών και βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πολύ κοντά σε αυτές τις διεργασίες», είπε.

Για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις φωτιές στο Μάτι, αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία. «Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου» υποστήριξε.

Διότι, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας και μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών «έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν οι πολίτες πρόσβαση να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία ότι δεν είναι ευθύνη της δικής μου κυβέρνησης».

«Ωστόσο παρόλα αυτά ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό, τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών -τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω – αυτών που έμειναν, της περιοχής, ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο» είπε.


σχετικα αρθρα