current views are: 9

14 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:11

Η «απομόνωση» Τσίπρα, τα κομματικά «θαλασσοδάνεια» και οι κινήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στόχος του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ είναι να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος δεν θα διχάσει την κοινωνία, αλλά θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Δημοσίευση 15:11’

Στόχος του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ είναι να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος δεν θα διχάσει την κοινωνία, αλλά θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Το Newpost στην 83 ΔΕΘ

Η γραμμή Γιουνκέρ για τις περικοπές στις συντάξεις πάνω στην οποία κινήθηκε και σήμερα η Κομισιόν έπειτα και από το περιβόητο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, αποτελεί και το σύνορο πολιτικής απομόνωσης στην οποία βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει την αναβολή του μέτρου που η ίδια ψήφισε πριν δύο χρόνια, η Κομισιόν δια του εκπροσώπου του Γιουνκέρ, δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να γίνει».

«Στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το μέτρο» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας στο Euronews, δίνοντας την ευκαιρία στη ΝΔ, που καταψήφισε τότε τις περικοπές, να κάνει λόγο για «μισόλογα». «Μέχρι να πάρει το πράσινο φως -όπως του ευχόμαστε- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την «ευχή» που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό», προσέθεταν από την οδό Πειραιώς.

Η σκλήρυνση της στάσης του Ζαν ΚλΟντ Γιουνκέρ απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πάντως, συνοδεύτηκε και από μια κίνηση που σε επίπεδο σημειολογίας δείχνει πάρα πολλά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν παραβρέθηκε (παρότι είθισται) στην εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για το μέλλον της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στους θεσμικούς δανειστές (ΔΝΤ και ΕΚΤ) και στην ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούσε να βρει μια εναλλακτική λύση, πολιτικά βιώσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Και η κυβέρνηση αρνείται τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

Κατά την παρουσία Τσίπρα στο Στρασβούργο, εντύπωση προκάλεσε και η κριτική που άσκησε εναντίον του ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης του ΕΚ, των Σοσιαλδημοκρατών, τους οποίους ο κ. Τσίπρας επιχειρεί εδώ και καιρό να προσεγγίσει: «Δεν αναφέρθηκε στο λαό που υπέφερε», σημείωσε ο κ. Μπούλμαν, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό ο καθένας να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στη χώρα του.

Άλλη μια απουσία από κεντρική εμφάνιση του κ. Τσίπρα, που συζητήθηκε, ήταν αυτή του προέδρου του ΣΕΒ, Θόδωρου Φέσσα, ο οποίος αποχώρησε πριν ξεκινήσει η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ. Από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, λόγω των αρνητικών σχολίων που προκλήθηκαν, δόθηκε η διευκρίνιση πως τα εγκαίνια της Έκθεσης καθυστέρησαν και ο κ. Φέσσας αποχώρησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Με θετικό πρόσημο

Στην όχθη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει, στο δικό του τριήμερο στη ΔΕΘ που ξεκινά σήμερα, να δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του κ. Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη Θεσσαλονίκη, που κατά την παρουσία του πρωθυπουργού είχε κοπεί στα δύο από τις σιδηρόφρακτες κλούβες των ΜΑΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζει μια σειρά επισκέψεων στο κέντρο της πόλης για να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες. Στόχος του είναι, εκτός από αυτά που θα ανακοινώσει αύριο από το Βελλίδειο, να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος δεν θα διχάσει την κοινωνία, αλλά θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Στο πλαίσιο αυτό, τα γαλάζια στελέχη από τις αρχές τις εβδομάδας έχουν οργώσει ήδη τους Δήμους της συμπρωτεύουσας με μια σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς. Χθες το βράδυ, στη Σίνδο, η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό τον Τάσο Γαϊτάνη πραματοποίησε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Δέλτα εκδήλωση με θέμα«Ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού». Χαιρετισμό απεύθυναν ο Μάκης Βορίδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος ΔΕΛΤΑ, Μίμης Φωτόπουλος.

Επίσης, την Τετάρτη, έγινε συνάντηση μελών του Μητρώου Στελεχών Β. Ελλάδας υπό τον Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και της αν. Εκπροσώπου Τύπου, Σοφίας Ζαχαράκη. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και η 6η Συνδιάσκεψη των Στελεχών των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.), όπου παρέστησαν ο κ.Αυγενάκης, ο Γραμματέας της Κ.Ο., Κώστας Τσιάρας και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, υπό την Μαρία Συρεγγέλα, παρουσία του κ. Βορίδη, της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Ελίζας Βόζενμπεργκ.

Στην αντεπίθεση για τα δάνεια

Στο γαλάζιο επιτελείο είναι αποφασισμένοι,  κατά την προεκλογική περίοδο που θεωρούν ότι έχει ηδη αρχίσει, να κινηθούν με θετικό πρόσημο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αποδίδουν τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν βάση τη σκανδαλολογία, στην έλλειψη οποιουδήποτε άλλου κυβερνητικού αφηγήματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν από την οδό Πειραιώς και το ζήτημα των δανείων των κομμάτων που έχει σηκώσει εσχάτως η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ δεν έχει ποτέ ζητήσει διαγραφή χρεών και μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του προπαγανδιστικού μηχανισμού τους, δεν μπόρεσαν από την κυβέρνηση ποτέ να αποδείξουν ότι το κόμμα είχε προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες. Αντιθέτως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει ζητήσει χαριστικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείου χωρίς να πληροί τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά κριτήρια, με επιστολή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα. 


σχετικα αρθρα