current views are: 7

14 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:27

Και η Αχτσιόγλου αρνείται τα περί συμφωνίας για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

«Οι συζητήσεις με τους θεσμούς μετά τις 21/8 δεν είναι διαπραγμάτευση»

Δημοσίευση 16:27’
Αχτσιόγλου

«Οι συζητήσεις με τους θεσμούς μετά τις 21/8 δεν είναι διαπραγμάτευση»

«Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στον απόηχο της θύελλας που προκλήθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές συμφώνησαν να ακυρωθεί η περικοπή στις συντάξεις. Και η υπουργός με τη σειρά της, αρνήθηκε τα περί συμφωνίας, τονίζοντας πως οι μεταμνημονιακές συζητήσεις με τους Θεσμούς, δεν είναι διαπραγμάτευση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «NEWS 24/7», υπογράμμισε ότι «η αναλογιστική μελέτη, που είναι σε ισχύ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και δείχνει την προβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2070, έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».

Η υπουργός σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο της συζήτησης, βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε λίγα χρόνια θα ταυτιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς». Όπως συμπλήρωσε, «οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος αυτού θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την 21η Αυγούστου δεν είναι διαπραγμάτευση. «Έχουμε τελειώσει πια με αυτόν τον κύκλο που ίσχυε από το 2010 μέχρι σήμερα. Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα και στις επαφές που υπήρχαν ήταν ενημέρωση και υποβολή στοιχείων από τη δική μας πλευρά» είπε κι επισήμανε ότι «υποβάλλαμε εκ νέου τα στοιχεία αυτά, τα οποία πια επιβεβαιωμένα αποδεικνύουν ότι διαρθρωτικά και δημοσιονομικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».

Η ίδια ανέφερε ότι «μετά το τέλος του μνημονίου δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή όλο το σχήμα εκείνο που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματεύεται πολιτικές, έπρεπε να συμφωνούν οι θεσμοί στις πολιτικές αυτές, προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις, δεν υπάρχει πια».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων διέψευσε και υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. , «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διέψευσαν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά.


σχετικα αρθρα