current views are: 7

15 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:00

«Γιατί τους φοβίζει τόσο ο Μητσοτάκης;» – Η στόχευση της ΝΔ στην ΔΕΘ

Πώς σχολιάζουν στη ΝΔ τη «διαρροή» του ΑΠΕ για τις συντάξεις

Δημοσίευση 05:00’

Πώς σχολιάζουν στη ΝΔ τη «διαρροή» του ΑΠΕ για τις συντάξεις

Το Newpost στην 83η ΔΕΘ

«Τόσο φοβούνται πια τον Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;». Με τη φράση αυτή στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, σχολίαζε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη στο newpost.gr, τη «διαρροή» του ΑΠΕ περί ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019. Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση από το κυβερνητικά ελεγχόμενο, όπως το χαρακτηρίζουν, Πρακτορείο Ειδήσεων δεν έγινε τυχαία το ξημέρωμα της ημέρας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσίασει το δικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, είχε ως στόχο, όχι μόνο να δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ της κυβέρνησης, αλλά να πλήξει επικοινωνιακά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό φάνηκε και από την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως επεσήμαιναν από το γαλάζιο επιτελείο, παρά το μπαράζ διαψεύσεων που ήρθε από το Reuters, την Κομισιόν, αλλά και τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επέμεινε να βάλει κατά του κ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι επιθυμεί να μην ακυρωθεί το μέτρο.

Και αυτό, όπως τόνιζαν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός πως η ΝΔ έχει ευχηθεί δημόσια, η κυβέρνηση να πάρει το πράσινο φως και να μην προχωρήσουν οι περικοπές και το ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει προ διμήνου μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, τροπολογία στη Βουλή υπέρ της ακύρωσης του μέτρου, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως. Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη στάση που κρατά ο κ. Τσακαλώτος απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου.
 

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη διαρροή, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που κρατά αποστάσεις και αδειάζει τις κεντρικές επικοινωνιακές επιλογές της κυβέρνησης, λέγοντας την αλήθεια για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν απών και από τη «φιέστα» του Ζαππείου, μετά το Eurogroupγια τη «ρύθμιση του χρέους», όπου ο κ. Τσίρπας φόρεσε την περιβόητη γραβάτα.

Στο γαλάζιο επιτελείο ωστόσο, κάνοντας μια ευρύτερη ανάλυση, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, δεν στόχευε μόνο στο να αποδυναμώσει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην 83ηΔΕΘ, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που περιλαμβάνει και την εκλογική σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας, όπως καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει χάσει το αριστερό ακροατήριο του, λόγω της πλήρους συστοίχισής του με τους δανειστές, επιχειρεί τώρα να κρατήσει το κεντροαριστερό κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισε το 2015.
 

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι κρατούν ακόμη κάποια «αντιδεξιά» αντανακλαστικά, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να τα κάνει να λειτουργήσουν ξανά στο δρόμο προς τις κάλπες. Για αυτό το λόγο, εκτιμούν στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, χρησιμοποιούν τον όρο «ακροδεξιά» ή εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον άνθρωπο που θα πλήξει την εργατική τάξη. Ωστόσο οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, πιστεύουν ότι η τακτική της πόλωσης και του διχασμού δεν θα αποδώσει.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο επόμενο κρίσιμο διάστημα θα απαντά στις κυβερνητικές επιθέσεις αλλά και θα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, θέλοντας να δώσει την εικόνα ότι μπορεί να πάρει το τιμόνι της χώρας ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αυτό θα πράξει απόψε και στο Βελλίδειο, κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, με τις προτάσεις του, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, να έχουν εθνικό πρόσημο και να καλύπτουν οριζόντια τις κοινωνικές ομάδες, σε αντίθεση με την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
 


σχετικα αρθρα