ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσπιστία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2018, 22:18 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:58
Δυσπιστία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Η αναξιοπιστία μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επιστροφής στα θρανία, αλλά και στις… δημοσκοπήσεις. Καθαρή αποτύπωση των εκλογικών τάσεων θα έχουμε βέβαια στις μετρήσεις που θα γίνουν μετά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα δίνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί: Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα και βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει και αποτελεί τον δεύτερο πόλο του νέου μικρού δικομματισμού.

Τα «δευτερεύοντα» ερωτήματα

Πέρα όμως από την πρόθεση ψήφου που προσελκύει (ευλόγως) το ενδιαφέρον του κοινού, τα «δευτερεύοντα» ερωτήματα των μετρήσεων έχουν πολλές φορές… «πρωτεύον» ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο, 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ θωρούν απίθανη την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών στελεχών. Ανάλογη αμφιβολία εκφράζεται και για το αν τελικά θα εφαρμοστούν οι παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπερβολή στην επικοινωνία

Σύμφωνα με έγκριτο πολιτικό επιστήμονα με τον οποίο συνομίλησε το Newpost, το ζήτημα της φερεγγυότητας του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποτελέσει το αποφασιστικό κριτήριο των αποφάσεων τον πολιτών, γιατί πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια. «Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια «επίθεση αλήθειας» δεν πρόκειται να αλλάξει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί», λέει χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη φερεγγυότητας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον συνομιλητή μας, έχει δύο βασικές αιτίες:

  • Πρώτον, τη γενικά αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που έχει γιγαντωθεί μετά το 2007 και τις μεγάλες πυρκαγιές. Το «άλλα λέω προεκλογικά και άλλα κάνω ως κυβέρνηση», καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτή η τάση οξύνθηκε τη μνημονιακή περίοδο, όταν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα υποσχέθηκαν να καταργήσουν τα μνημόνια και τελικά τα εφάρμοσαν.
  • Δεύτερον, υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος που αυξάνει τον δείκτη δυσπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει την αίσθηση της υπερβολικής έμφασης στην επικοινωνία και τον τακτικισμό, στον βωμό των οποίων θυσιάζει την ουσία της πολιτικής. Η υπερβολή στην επικοινωνία μπορεί να φέρνει πρόσκαιρα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα υποσκάπτει την φερεγγυότητα του κόμματος.


Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

«Η έλλειψη φερεγγυότητας αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα μας», παραδέχεται ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί με τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων, την εφαρμογή των εξαγγελιών της ΔΕΘ, τη συνταγματική αναθεώρηση για τη σχέση κράτους-εκκλησίας, την έμπρακτη υπεράσπιση των συμβασιούχων. «Εν ολίγοις, πρέπει να βάλουμε μπροστά την  ουσία της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας», υπογραμμίζει με νόημα.