current views are: 6

17 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:11

Οι συντάξεις και η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών μέσα στο 2018

Η μεγάλη μάχη της κυβέρνησης το επόμενο 15μερο

Δημοσίευση 04:11’

Η μεγάλη μάχη της κυβέρνησης το επόμενο 15μερο

Σκηνικό απόλυτης σύγκρουσης έχουν στήσει οι δυο μονομάχοι της εξουσίας μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσσαλονίκη. Στην Ηρώδου Αττικού περίμεναν τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ προκειμένου να καταστρώσουν τα σχέδια τους τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε κομματικό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να εκλεγούν τα νέα όργανα και ειδικότερα η Πολιτική Γραμματεία με την καινούργια της σύνθεση. Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η παλαιά ΠΓ προκειμένου να τεθούν οι  προτεραιότητες της Κουμουνδούρου, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στον Οκτώβριο και δεύτερη ευρεία σύσκεψη της ΚΕ προκειμένου να καθοριστούν τα πολιτικά πλάνα του κόμματος ενόψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται.

 

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν πως από την Πέμπτη και μετά θα έχουν στα χέρια τους τις νέες μετρήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώνουν το φθινοπωρινό πολιτικό τοπίο μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

«Πονοκέφαλος» οι συντάξεις

Συνομιλώντας το newpost.gr με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως το ζήτημα των συντάξεων είναι η “μητέρα των μαχών” όλου του κυβερνητικού μηχανισμού ευελπιστώντας πως “μέσα στον Οκτώβριο το θέμα θα έχει κλείσει”, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Το γεγονός πως το τοπίο “θόλωσε” την προηγούμενη εβδομάδα δεν βοηθά τους επιτελείς στην Ηρώδου Αττικού που θέλουν να πάρουν μια “ανάσα” δημοσκοπικά μετά από πολύ καιρό. Το καλό σενάριο για το Μαξίμου είναι η ακύρωση του μέτρου να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σε δυο εβδομάδες από σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο εξακαλουθεί να προκρίνει πως η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 είναι ένα μέτρο μη διαρθρωτικό, ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί και πως το “ψαλίδι” στην προσωπική διαφορά δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αρκετοί κυβερνητικοί αποδίδουν τη “δυστοκία” της Κομισιόν στην τήρηση του “γράμματος του νόμου” και στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις. Το πιο σημαντικό ανάμεσα σε αυτά είναι η εξέταση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. 

Το “παιχνίδι” της διαπραγμάτευσης το έχει παίξει αρκετές φορές τα τελευταία 3,5 χρόνια το Μαξίμου και για αυτό το λόγο αρκετά από τα στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr είναι καθησυχαστικά ακολουθώντας, όμως τους χαμηλούς τόνους που έχει επιλέξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτούς είχε ακολουθήσει και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με τις επικοινωνιακές αστοχίες της προηγούμενης εβδομάδας και τις άκρως αισιόδοξες διαρροές στο ΑΠΕ που τελικά διαψεύστηκαν.

Η έσχατη λύση των εκλογών

Κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μιλάει για μονομερή ενέργεια όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην περίπτωση που οι Θεσμοί φανούν τελικά άκαμπτοι. Το γεγονός, ωστόσο πως ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να εκλειφθεί ως “καμπανάκι” προς τους εταίρους, τη στιγμή που σε χρονιά ευρωεκλογών κανείς δεν επιθυμεί συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα και με τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι ακόμα στον “αέρα”.

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές του Νοέμβρη είναι κομβική, όμως αρκετοί κυβερνητικοί υπενθυμίζουν πως με την έξοδο από τα μνημόνια το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπορεί, πλέον να επιβάλει τις αποφάσεις του.  Μονομερείς ενέργειες, με τις αγορές να “καιροφυλακτούν”, δεν είναι πιθανές εκτός και αν σε περίπτωση “κακοτοπιάς” ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την “ηρωική έξοδο” των εκλογών πριν το νέο έτος γνωρίζοντας πως με περικομμένες τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σημαντικό έδαφος και η αυτοδυναμία δίνεται “δώρο” στην ΝΔ.

Θεωρείται σίγουρο πως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση το Μαξίμου δεν θα πέσει αμαχητί, αλλά θα επιχειρήσει να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας να πάρει θέση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων από τη στιγμή που είχε κατεθέσει και τροπολογία τον Ιούλιο για την μη μείωσή τους.

Τις επόμενες ημέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα ενταθούν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρούν να διερευνήσουν τις προθέσεις των ομολόγων τους με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να κρατούν για άλλη μια φορά τα “κλειδιά”. 

 


σχετικα αρθρα