current views are: 10

17 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:04

Politico για Σκοπιανό: Ο νέος παίκτης στο τραπέζι και ο ρόλος της Ελλάδας

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης», σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico

Δημοσίευση 13:04’

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης», σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico

Στο γεωπολιτικό παίγνιο ισχύος για την επίλυση του θέματος του ονόματος μεταξύ Ελλάδα και Σκοπίων και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ κρύβεται τρίτη χώρα πέραν της Ρωσίας.

Μάλιστα πρόκειται για χώρα με μεγαλύτερο ειδικό βάρος, σχολιάζει το Politico σε ανταπόκρισή του από τα Σκόπια.

Ο λόγος για την Κίνα που επιδιώκει τη δημιουργία νέου Δρόμου του Μεταξιού και την ισχυρή παρουσία της στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. “Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι” σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Ο δημοσιογράφος δεν παραγνωρίζει τη στρατηγική σημασία των Σκοπίων για τη ρωσική κυβέρνηση.

«Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη ‘Μακεδονία’ σε κανονική χώρα. Η Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το να χάσει το Μαυροβούνιο – το μικρό Βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 – θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχία. Η απώλεια τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της ‘Μακεδονίας’ θα φαινόταν σαν απροσεξία» σχολιάζει ο ανταποκριτής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι μια φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Με επικεφαλής τον Όλεγκ Σέρμπακ, συμφοιτητή του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπείας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ανταποκριτή του Politico ο σκοπιανός εθνικιστής πολιτικός Λούπκο Παβλέφσκι η ΠΓΔΜ είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά, η Δύση. Από την άλλη η… Κίνα. Η Ρωσία, υποστηρίζει, είναι μόνο οι μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα. “Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού (σ.σ Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. “Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια” ισχυρίζεται.

Ο σκοπιανός πολιτικός ισχυρίζεται ότι η Δύση “προξενεί χάος στη χώρα του – εξάπτοντας τα πάθη με όχημα την αλλαγή του ονόματος – προκειμένου να εμποδίσει ή να διαταράξει το κινεζικό πρότζεκτ Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος. “Εάν η ΠΓΔΜ oλισθήσει στο χάος (ή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει τη μόνη διαθέσιμη δίοδο για την Ευρώπη, επειδή ο Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να περάσει μόνο από τρεις χώρες και τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία είναι σταθερά προσδεδεμένες στο άρμα της Δύσης με τη Βουλγαρία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά από το Politico, πράκτορας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που επιχειρεί στα Σκόπια σημείωσε μεν ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον όπως ο Παβλέφσκι», επιβεβαίωσε όμως το ρόλο του Πεκίνου, δηλώνοντας παράλληλα λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς του προϊσταμένους για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ.

«Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή εδώ, ενώ η Ρωσία έχει έναν περιορισμένο στόχο: όχι να σταματήσει την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη ‘Δυτική λέσχη’, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει μετά την ένταξή της. Ενόσω τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να χυθεί ακόμα περισσότερη άμμος στη μηχανή της Δύσης».

“Εάν οι ‘Μακεδόνες’ αποδεχθούν το νέο όνομα, η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει μια παρατεταμένη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Τα ενταξιακά κεφάλαια θα ανοίξουν (…) Θα υπάρχουν συναντήσεις ομάδων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες με υπουργούς και γραφειοκράτες για να διαπραγματευτούν μεταξύ άλλων τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις και τη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες. Εντωμεταξύ, στις σκιές θα ανοίξουν άλλα ‘κεφάλαια’, θα συζητηθούν άλλα ‘σχέδια επικοινωνίας’ και τα χρήματα από τα μυστικά θησαυροφυλάκια θα συνεχίσουν να ρέουν”.

Μόλις το περασμένο Σάββατο ο αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γιου Τζαν, σύμβουλος στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Κεντροασιατικών θεμάτων, εξήρε το ρόλο της Ρωσίας στην προώθηση του έργου του Δρόμου του Μεταξιού.

«Η Ρωσία είναι ένας ουσιαστικός συνεργάτης… Η Ρωσία παραμένει ο πιο σημαντικός συνεργάτης εντός του πλαισίου εφαρμογής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος, ενώ το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ανοίξει την πόρτα για μία αμοιβαία και ουσιαστικά επωφελή συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιου.


σχετικα αρθρα