current views are: 8

18 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:10

Το Μαξίμου χωρίς τον Πάνο Καμμένο – Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη λύση του ονοματολογικού

Έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις

Δημοσίευση 04:10’

Έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις

Όσο ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να υπενθυμίζει στο Μαξίμου πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή, κανείς στην Ηρώδου Αττικού δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα πως ο στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας συνεχώς “θολώνει” και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δίνει μάχη στη Βόρεια Ελλάδα για να συσπειρώσει το εθνικολαϊκό του κοινό και να κερδίσει έδαφος σε σχέση με την Ένωση Κεντρώων ή να αποσπάσει ψήφους από τη ΝΔ. Μπορεί ο δεύτερος στόχος να βολεύει σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο αρκετοί βλέπουν πως ένα θετικό αποτέλεσμα υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα σε 12 ημέρες θα σκληρύνει ακόμα πιο πολύ την στάση του υπουργού Άμυνας.

 

«Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», τόνισε ο Πάνος Καμμένος στον ΑΝΤ1 επαναφέροντας το ζήτημα και πάλι στο προσκήνιο. Παραμένει στο τραπέζι και η πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που, όμως δεν θέλουν ούτε να συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια περίοδο που στην κυβέρνηση επιθυμούν να ανακάμψουν δημοσκοπικά, κυρίως μέσα από τη μη περικοπή  των συντάξεων, η εικόνα της πλειοψηφίας οφείλει να είναι αρραγής και οι βολές του προέδρου των ΑΝΕΛ προκαλούν συνεχείς “πονοκεφάλους”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαρία να κουβεντιάσει με τον Πάνο Καμμένο στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ, ωστόσο “χρυσή τομή” στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως γνωρίζουν και οι δύο καλά, δεν μπορεί να υπάρξει.

Η μόνη ρεαλιστική λύση που θα μπορούσε να βρεθεί πλέον, είναι η συνεννόηση των δύο εταίρων να οδηγήσουν τις εξελίξεις μέχρι τον Μάιο. Η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί το νωρίτερο στα τέλη Φεβρουαρίου και με την απόσυρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση οι εκλογές να προκηρυχθούν μέσα στον Μάιο μαζί με τις ευρωκλογές και τις κάλπες για τους ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση από τον Δεκέμβριο και μετά η ΝΔ έχει και πάλι το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και θεωρείται σίγουρο πως δεν θα χάσει την ευκαιρία. Αρκετά κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως η ΝΔ δεν θα βγει κερδισμένη από αυτή την ιστορία, υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εδώ και καιρό “όμηρος” των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ στελεχών του κόμματός του.

 

Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να στηριχθεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να οδηγήσει τη χώρα μένοντας στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019; Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αμφιβάλλουν, αν οι ελάχιστες διάσπαρτες ψήφοι που θα ανάψουν το “πράσινο φως” για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορουν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ηρώδου Αττικού. Το κυβερνών κόμμα θα κατηγορηθεί από τη ΝΔ πως έχει “γαντζωθεί” στην εξουσία και δεν είναι σίγουρο αν μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει νέα επιτεύγματα στο πεδίο της οικονομίας.  

Είναι ξεκάθαρο πως από το Μαξίμου δεν θα ήθελαν να “πετάξουν το μπαλάκι” του Σκοπιανού στην επόμενη κυβέρνηση. Μια προεκλογική περίοδος με το ονοματολογικό να κυριαρχεί θα ήταν αναμφισβήτητα καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η οικονομία και τα θετικά μέτρα που προωθούνται ή ήδη θα εφαρμόζονται θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα.

Παρά τις δυσάρεστες εσωτερικές πολιτικές συνέπειες του ονοματολογικού για τον ΣΥΡΙΖΑ από το Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει θετικά για την Κουμουνδούρου και ειδικότερα για τον Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύοντάς τον ως ηγέτη που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα σε ζητήματα που επί χρόνια παρέμειναν άλυτα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει να προστεθεί στην έξοδο από τα μνημόνια ως “λάφυρο” της Ηρώδου Αττικού από τα σχεδόν 4 χρόνια στην εξουσία, ενώ στο “οπλοστάσιο” του πρωθυπουργού είναι και τα πολύ κολακευτικά λόγια που άκουσε για το Μακεδονικό στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Θεωρείται πολύ πιθανό ο Πάνος Καμμένος να βλέπει ότι μέσα από τις τριπλές κάλπες θα μπορέσει να “μαζέψει” πιο εύκολα του ψηφοφόρους του, αλλά και να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο δεξιό φάσμα των πολιτών, που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε συνεργασίες ούτε να στραφούν σε άλλες λύσεις σε καμία από τις κάλπες που θα στηθούν.

Η πιθανότητα την κρίσιμη ώρα της κύρωσης της συμφωνίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη, αφού ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά έχουν διαμηνύσει στα όργανα του κόμματος πως θεωρούν την λύση που δόθηκε για το Σκοπιανό την καλύτερη δυνατή.


σχετικα αρθρα