current views are: 11

18 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:18

Η δήλωση Μητσοτάκη που έστειλε τον Καμμένο στον ΑΝΤ1 και αποκάλυψε τον σχεδιασμό Τσίπρα

Η πολιτική πίεση που άσκησε στον κυβερνητικό εταίρο

Δημοσίευση 04:18’

Η πολιτική πίεση που άσκησε στον κυβερνητικό εταίρο

Από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε και τα υπόλοιπα χαρτιά του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η θέση του, πως η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει, ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα, κυρίως προς το εξωτερικό: αν η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί ήδη από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και μεσολαβήσουν κάλπες, τότε την επομένη των εκλογών η διαπραγμάτευση ξεκινά από μηδενική βάση.

«Δεν μπορώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος την επόμενη μέρα, εάν αυτή η διαπραγμάτευση -το τονίζω- ξεκινήσει από την αρχή, να δεχθώ «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα, όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτό το πρόβλημα, πλην του κ. Τσίπρα φυσικά που την υπέγραψε» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε για το θέμα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η δήλωση αυτή ωστόσο, φαίνεται ότι πίεσε πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, που είδε να απειλείται ο χώρος όπου κινείται το εκλογικό κοινό του και τον ανάγκασε την επομένη το πρωί να βγει στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, για να δηλώσει «παρών», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απειλές σχετικά με το τι θα κάνει όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Όμως, όπως παρατηρούν από την οδό Πειραιώς, ακόμη και σε αυτές τις αναφορές του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν ήταν συγκεκριμένος, αλλά κινήθηκε μέσα σε ένα θολό τοπίο.

«Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι, θα αποσύρει τους βουλευτές του με κομματική πειθαρχεία, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του θα παραιτηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ εκτιμούν πως ότι και αν γίνει, θα είναι συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μπορεί να πει ότι έμεινε συνεπής στη δέσμευσή του και ο κ. Τσίπρας ότι τον έριξε ο κ. Καμμένος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν η φράση που είπε υπουργός Άμυνας λίγο πιο κάτω ότι «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση», να αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η «θεατρική» πτώση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πάντως από την οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν πως η συμφωνία δεν είναι ούτε προϋπολογισμός που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οπότε μπορεί να ψηφιστεί και με λιγότερους από 151 βουλευτές, από την πλειοψηφία, δηλαδή, επί των παρόντων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν παράλληλα, ότι το Σκοπιανό δεν είναι το μόνο «εργαλείο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πάει στις κάλπες. Υπάρχει και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Μάλιστα στη ΝΔ θεωρούν ότι αυτά τα δύο σενάρια συνδέονται, καθώς δεν αποκλείουν η χθεσινή εμφάνιση του κ. Καμμένου, εκτός από το εκλογικό κοινό του, να στόχευε και προς τους δανειστές, προκειμένου να στείλει ένα σήμα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει με τον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετη πίεση, την ώρα που διακυβεύεται η συμφωνία των Πρεσπών.

Στην περίπτωση που πετύχει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ακόμη και μέχρι το Φθινόπωρο του 2019. Στην περίπτωση που αποτύχει, τότε ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να παίξει ξανά το χαρτί της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι «προσπάθησε», παρέμειναν σκληροί και ανάλγητοι απέναντι στον ελληνικό λαό, τα συμφέροντα του οποίου, ο ίδιος επιχείρησε να «υπερασπιστεί». Όπως εκτιμούν όμως στη ΝΔ, αυτή τη φορά κανείς δεν θα πιστέψει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το συγκεκριμένο μέτρο, είχε ψηφιστεί από τον ίδιο και τον κ. Καμμένο πριν από δύο χρόνια.  


σχετικα αρθρα