current views are: 9

18 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:46

Επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση με διδάγματα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ομιλία σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Δημοσίευση 16:46’

Ομιλία σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, ο γιος του και πρόεδρος της ΝΔ θυμήθηκε την πολιτική κληρονομιά του πατέρα του και επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «κομματικό μόρφωμα που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες».

«Η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη να αντιληφθεί  η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να τιμωρήσουμε και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον».

«Από την πλευρά του, το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση»

»Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός  δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής».

«Φόβος, άγνωστη λέξη»

Στην ομιλία του, που είχε θέμα το θάρρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θυμάμαι από μικρό παιδί τον πατέρα μου να μου λέει πως ο φόβος ήταν γι’ αυτόν άγνωστη λέξη».

«Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να θυμηθεί χαρακτηριστικά κεφάλαια από τη ζωή του πατέρα του.

«Θυμάμαι από μικρό παιδί τον πατέρα μου να μου λέει πως ο φόβος ήταν γι’ αυτόν άγνωστη λέξη.  Ίσως γιατί βρέθηκε όχι μόνον φυλακισμένος στα εικοσιπέντε του, αλλά και καταδικασμένος σε θάνατο, στα χρόνια της Κατοχής στην Κρήτη. Δεν είμαι σίγουρος τι πραγματικά ένιωθε τότε στο βάθος της ψυχής του. Την αυγή σηκωνόταν και ντυνόταν περιμένοντας να έρθουν να τον πάρουν για το εκτελεστικό απόσπασμα.  Κάποιες φορές ήταν η σειρά ενός από τους συγκρατούμενούς του.  Ακούγοντας τους πυροβολισμούς από το προαύλιο, ήξερε πως είχε τουλάχιστον μια μέρα ζωής ακόμα.  Μετά έβγαζε τα ρούχα του κι έπεφτε πάλι στο κρεβάτι για να κοιμηθεί».

Παραθέτοντας σημαντικές στιγμές από την πολιτική σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο γιος του δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε δύσκολες επιλογές όπως η «Αποστασία» του 1965.

«Απαιτούσε θάρρος να υποστηρίζεις στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου την ενωμένη Αντίσταση εναντίον του κατακτητή και τη συναδέλφωση των Ελλήνων. Ήθελε θάρρος, κατά τα ταραγμένα προδικτατορικά χρόνια, να μένεις σταθερός στον κοινοβουλευτισμό και τις απόψεις σου, ενώ αυτές βάλλονταν από παντού.  Όπως και να σηκώνεσαι σε μια Βουλή που έβραζε τον Αύγουστο το 1965 και να εξηγείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις επιλογές σου. Ήθελε θάρρος να φεύγεις με ένα σκάφος έξι μέτρων, να διασχίσεις το Αιγαίο Δεκαπενταύγουστο, για να ξεκινήσεις έτσι τον αγώνα σου απέναντι στην Χούντα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αποθέωση του δημόσιου θάρρους εκδηλώνεται, ωστόσο, εμφατικά σε στιγμές κομματικής υπέρβασης. Και μία τέτοια ιστορική στιγμή υπήρξε ο Ιούνιος του 1989. Τότε, που ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια. Είναι αυτή  την παρακαταθήκη που τιμούμε με τη σημερινή εκδήλωση».


σχετικα αρθρα