current views are: 11

19 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:53

Συνάντηση Μητσοτάκη – Βέμπερ στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό

«Ενδεικτική της πολιτικής βαρύτητας που δίνουν οι Βρυξέλλες στον κ. Μητσοτάκη και στην ΝΔ»

Δημοσίευση 13:53’

«Ενδεικτική της πολιτικής βαρύτητας που δίνουν οι Βρυξέλλες στον κ. Μητσοτάκη και στην ΝΔ»

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο κέντρο του Σάλτσμπουργκ η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ. Στην ατζέντα των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, βρίσκεται η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και το brexit, όμως “αρνητικός” πρωταγωνιστής είναι ο Βίκτορ Ορμπαν, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαικού κοινοβουλίου για ενεργοποίηση του άρθρου 7 εναντίον της χώρας του. Στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στάση που έχει υιοθετήσει η Ουγγαρία.

Μάλιστα, το μέλλον του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού στους κόλπους της μεγαλύτερης ευρωομάδας θα τεθεί στο τραπέζι της συνόδου του Σάλτσμπουργκ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι βρίσκεται στην πόρτα εξόδου. Ομως δε θα πρέπει να αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη άμεσα, καθώς το ΕΛΚ δεν αποφασίζει εν θερμώ. Αντιθέτως στην σημερινή σύνοδο συζητάται το ζήτημα της υποψηφιότητας που θα ηγηθεί του Λαικού Κόμματος στις επερχόμενες ευρωπαικές εκλογές. 

Ηδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ έχει καταθέσει επισήμως την υποψηφιοτητά του, την οποία στηρίζει και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οπως ακούγεται στην κούρσα θέλει να μπει και ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Βλέψεις έχει και ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Ολα πάντως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, μια και η 17η Οκτωβρίουείναι η καταληκτική ημερομηνία των υποψηφιοτήτων, παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Στο υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαικό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα στην Αυστρία με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, την πιο ισχυρή αυτή την ώρα υποψηφιότητα του ΕΛΚ, ο οποίος δεν αποκλείεται μετά τις ευρωεκλογές να είναι  ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ενα τετ α τετ, που όπως έλεγε newpost, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενδεικτικό της πολιτικής βαρύτητας που δίνουν οι Βρυξέλλες στον κ. Μητσοτάκη και στην ΝΔ, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. 

Η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με έντονο ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί το βράδυ μετά το τέλος της συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο, στο οποίο θα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των αντιπολιτεύσεων της Ισπανίας , της Γαλλίας αλλά και ο επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ για τις εκλογές του Μαίου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία συνάντηση, στην οποία θα επισφραγιστεί η συμμαχία της “επόμενης μέρας” στο πλαίσιο του ΕΛΚ.
 


σχετικα αρθρα