«Ιστορική» χαρακτηρισε η υπουργός Παιδείας τη συναίνεση που επετεύχθη χθες στη Βουλή με τα 4/5 των μελών της να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε σήμερα, η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή του νόμου που αρχίζει άμεσα, απο τον επόμενο μήνα.

Η υπουργός κωδικοποιησε τις σημαντικότερες αλλαγές και συγκεκριμένα:

-Καταργείται το άσυλο και στα Ιδρύματα θα ισχύει πλέον ότι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

- Οι φοιτητές δεν θα συνδιοικούν πλέον. Θα εκπροσωπούνται μεν στο Συμβούλιο Διοίκησης και την Σύγκλητο, αλλα ο πρύτανης θα εκλέγεται απο σύνολο διδασκόντων.

- Το πρόγραμμα σπουδών αυστηροποιείται. Οι φοιτητές θα εγγράφονται κάθε εξάμηνο, δεν θα υπάρχει εξέταση μαθήματος αν δεν προηγηθεί χρόνος 13 εβδομάδων διδασκαλίας. Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν κανόνες λειτουργίας σπουδών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα υπέρ φοιτητών, με Συνήγορο φοιτητών και φοιτητικά δάνεια.

- Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

- Καθιερώνεται εσωτερικό "Εράσμους" στα πανεπιστήμια με τη μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων, με βάσει τις πιστωτικές τους μονάδες

- Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια

Καθιερώνονται Έδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής). Ως το 2013 τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τον νέο νόμο, ενώ ως τον Αύγουστο του 2012 θα εχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη σε χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, κατά του νέου νόμου, τόνισε χαρακτηριστικά:

Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.'Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς".

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο, για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμου.