<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2011, 15:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης
Facebook Twitter Whatsapp
Για τους ανθρώπους στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου ήταν κοινό μυστικό. Ο Χ. Παμπούκης διαφωνούσε σχεδόν σε όλα με το υπόλοιπο επιτελείο του πρωθυπουργού. Η υπόθεση του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.
Για τους ανθρώπους στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου ήταν κοινό μυστικό. Ο Χ. Παμπούκης διαφωνούσε σχεδόν σε όλα με το υπόλοιπο επιτελείο του πρωθυπουργού. Η υπόθεση του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ήταν ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης με τον Ευ. Βενιζέλο. Και είναι ο άνθρωπος που έχει εισηγηθεί στον Γ. Παπανδρέου γρήγορες εκλογές για να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Όσοι όμως θέλουν να κρατηθούν πάση θυσία στην εξουσία τον κέρδισαν. Τουλάχιστον σε αυτό τον γύρο, οδηγώντας τον σε μία παραίτηση, που ανακοινώθηκε προφορικά στον Γ. Παπανδρέου και δόθηκε γραπτώς στη δημοσιότητας, στην οποία κυριαρχεί η λέξη «αμετάκλητη». Προφανώς ο Χ. Παμπούκης δεν άφησε στον πρωθυπουργό τα τυπικό δικαίωμα να μην τη κάνει δεκτή. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία ο Γ. Παπανδρέου χάνει έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, θυμίζοντας σε ορισμένους τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ για τον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή.

H παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσε ο Ηλίας Μόσιαλος
ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη θα ασκεί, «επί του παρόντος», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης:

"Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο".

Χ. Π. Παμπούκης

Επικρότησαν την παραίτηση Παμπούκη ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία

“Αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής υπουργός», ο οποίος «προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ» .

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, ανέφερε ότι «χρειάσθηκαν δυο μήνες για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί».