current views are: 9

20 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:06

Γ.Κεφαλογιάννης: Δεκάδες σημαντικά ακίνητα στο Ρέθυμνο μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών

Δημοσίευση 17:06’

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών

Το ζήτημα εκχώρησης στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδων ακινήτων στο Νομό Ρεθύμνης, έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, να ζητάει εξηγήσεις με ερώτησή του για το συγκεκριμένο ζήτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης, «Ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλεί το χρονικό σημείο στο οποίο η κυβέρνηση έλαβε την εν λόγω απόφαση, καθώς και το γεγονός πως στο σχετικό ΦΕΚ παρατίθεται μονάχα μια λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου».

Στην ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής Ρεθύμνου καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα ακίνητα του νομού που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, ενώ παράλληλα ζητάει την κοινοποίηση όλων των κριτηρίων με τα οποία αποφασίστηκε τα εν λόγω ακίνητα να ενταχθούν έναντι άλλων στις λίστες εκχώρησης.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει 64 ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου εκ των οποίων κάποια είναι ιδιαίτερης σημασίας, όπως οι Φυλακές του Φρουρίου της Φορτέτσας το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το κτίριο της ΚΕΔΗΡ, το γήπεδο του Γάλλου, το ακίνητο της Σχολής Χωροφυλακής.

«Εν αγνοία των τοπικών φορέων και της εθνικής αντιπροσωπείας, η Κυβέρνηση μέσω του ΚΥΣΟΙΠ, εξουσιοδοτούσε τον αρμόδιο Υπουργό να «προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.» (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018)» επισημαίνει ο κ. Κεφαλιγιάννης, λέγοντας παράλληλα πως : «Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή επέκτασης της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, έτσι όπως αυτή ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τα προαπαιτούμενα, ορίζοντας πως «το Υπερταμείο δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που η χώρα δεν καταβάλλει το οφειλόμενο με βάση τη Σύμβαση ποσό, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα εν λόγω ακίνητα αποτελούν εχέγγυα στην κατεύθυνση εξασφάλισης της αποπληρωμής των δανείων για τα επόμενα 99 χρόνια», υποστηρίζει ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα