current views are: 8

20 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:18

Τσίπρας σε Καμμένο: Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει

Γιατί στο Μαξίμου θεωρούν «στριμωγμένη» τη ΝΔ

Δημοσίευση 17:18’

Γιατί στο Μαξίμου θεωρούν «στριμωγμένη» τη ΝΔ

Όσο το δημοψήφισμα πλησιάζει οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ανεβάζουν τόνους και ταχύτητες για το ονοματολογικό προκαλώντας νέα ερωτηματικά για την ομαλή πορεία της συμβίωσής τους έως το τέλος της τετραετίας. Η σημερινή αισιοδοξία για την υπερψήφιση της συμφωνίας από τον Νίκο Κοτζιά προκάλεσε νέα έκρηξη από την πλευρά του ΑΝΕΛ, τη στιγμή που οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, είναι καθημερινές.
 
“Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας σε μια από τις τελευταίες τους συναντήσεις – ενδεχομένως και στη Θεσσαλονίκη – με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει να μην ανησυχεί πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα προκαλέσει πρόβλημα στη συγκυβέρνηση παρά τις συνεχείς απειλές του. Ο πρωθυπουργός ακούει πάντα τις απόψεις του κ. Καμμένου, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Αυτό που σημειώνουν  κορυφαία στελέχη είναι πως οι δημόσιες τοποθετήσεις  του υπουργού Άμυνας, ότι θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο για απόσυρση της κοινοβουλευτικής του ομάδας από την πλειοψηφία, αποτελούν “κενό γράμμα” από τη στιγμή που η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστώνεται μόνο στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: 

Κοτζιάς: ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και άλλοι θα κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή 
ΑΝΕΛ εναντίον Κοτζιά: Προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, πως ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κρίσιμη στιγμή να βρεθεί σε αδιέξοδο για το ονοματολογικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει την συγκυβέρνηση ακόμα και στην ολοκλήρωση της τετραετίας.
 
– Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr πως δεν θα είναι μια “καλή κίνηση” από τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή (έχει το δικαίωμα να το κάνει από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, με δεδομένό ότι η προηγούμενη πρόταση κατατέθηκε στις 14 Ιουνίου). Σε αυτή την περίπτωση υπενθυμίζουν ότι διακόπτεται κάθε συζήτηση στο Κοινοβούλιο (προφανώς και η κύρωση της συμφωνίας) και πως σε περίπτωση “νίκης” της η ΝΔ θα βρεθεί με την “καυτή πατάτα” του Σκοπιανού στα χέρια, γεγονός που, όπως εκτιμούν, δεν το επιθυμεί.
 
– Στην περίπτωση που η ΝΔ προχωρήσει στη κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και ηττηθεί, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν,  πως η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι για ακόμα ένα εξάμηνο “ακλόνητη”. Μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε αυτή η εξέλιξη να της επιτρέψει ακόμα και τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θεωρούν πως από τη στιγμή που η γαλάζια παράταξη συνδέσει την πρότασή της με τη συμφωνία των Πρεσπών οι βουλευτές από το Ποτάμι δεν θα την στηρίξουν.
 
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές βλέπουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαθέτει στην παρούσα Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να προκαλέσει την πτώση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, ενώ θεωρούν απίθανο με τα τωρινά δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


σχετικα αρθρα