Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι "η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)", έστειλε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ενόψει τις επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τις επαφές που θα έχει εκεί με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα εκχωρήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς κανόνες. Το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα και να ανακηρύξουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο».

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας κατά της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ και τις θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στη καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η κυπριακή Δημοκρατία και αυτές τις αρχές θα τις υπερασπιστούμε, όταν και αν υπάρξει ανάγκη».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

 Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η επίσκεψη του Π. Μπεγλίτη συμπίπτει χρονικά με το επικίνδυνο διάστημα που ξεκινούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12», που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γειτνιάζει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη τη συνύπαρξη - συλλειτουργία της χώρας μας με το Ισραήλ».

 Και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικό, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ενώ τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί περιβάλλον συναίνεσης.

 Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι κλειδί για την πορεία και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου είναι η λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για «θεαματική στροφή στις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, που γίνεται σε λάθος συγκυριακά και πολιτικά χρονική στιγμή» γιατί, όπως είπε, οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι «ρευστές».

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αυτή την επίσκεψη, πρέπει, όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες συνέπειες», σημείωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κλείνοντας ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης την ενημέρωσή του ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν πρέπει να συνδέονται με τις θέσεις που έχουμε για το παλαιστινιακό ζήτημα.