current views are: 3

21 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:16

Δύο γραμμές στο υπ. Πολιτισμού για τα μνημεία στο Υπερταμείο – Ζορμπά: «Να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ»

Στρατής: «Σαφής η απόφαση»

Δημοσίευση 07:16’

Στρατής: «Σαφής η απόφαση»

Δύο γραμμές φαίνεται πως υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι πλήθος αρχαίων μνημείων, μεταξύ αυτών και η Κνωσός, βρίσκονται στη λίστα των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Από τη μία, η υπουργός Πολιτισμού σημειώνει πως προτού πάει η λίστα στο Υπερταμείο έπρεπε να έχει γίνει ξεκαθάρισμα και καλεί το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώσει το υπουργείο πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μνημεία, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός, Κώστας Στρατής, χαρακτηρίζει σαφή τόσο τον νόμο όσο και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 

Ζορμπά: «Έπρεπε να έχει γίνει ξεκαθάρισμα»

«Πρόκειται για τον νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο ένα σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar, των δημόσιων χώρων κ.α. », δήλωσε η κα Ζορμπά στο Θέμα 104,6.

«Πρόκειται για μια νομική διατύπωση του υπουργείου Οικονομικών, επομένως δεν έχω λόγο να την αμφισβητώ», υπογράμμισε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα προτού πάει η λίστα στο Υπερταμείο. «Πρέπει να δούμε αν αυτό είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή είναι χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο», τόνισε.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

 

«Η λίστα μιλάει για το σύνολο της περιουσίας των ακινήτων του Δημοσίου και ΕΞΑΙΡΕΙ, το λέω με κεφαλαία, ΕΞΑΙΡΕΙ τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και τους περιβαλλοντικούς», διευκρινίζει η υπουργός Πολιτισμού.

Ερωτηθείσα να θα έπρεπε να έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού προτού διαβιβαστεί η λίστα στο Υπερταμείο, η κα Ζορμπά είπε: «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, διότι η κα Κονιόρδου που ήταν τότε υποθέτω ότι έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλίμονο».

 «Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας στους αρχαιολόγους μετά το δημοσίευμα. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, γιατί είναι έργο υποδομής» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.

Στρατής: «Σαφής η απόφαση του ΥΠΟΙΚ»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, σε δήλωσή του στο Epsilon TV ξεκαθαρίζει: «Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ. Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής».

Επανέλαβε ότι ο νόμος εξαιρεί τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας επίθεση κατά της αντιπολίτευσης: «Τόσο η  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα  ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Και η Κνωσός μέσα στη λίστα!

Ωστόσο, ο κ. Στρατής με δήλωσή του στο «Έθνος» επισημαίνει ότι «έπρεπε να είχε γίνει ξεκαθάρισμα πριν δοθεί η λίστα».

Στο σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα κάνει αναφορά σε νέο νόμο που θα διασφαλίζει τα μνημεία, καθώς είναι αναγκαίο να εξαιρούνται όλα τα αρχαία στο διηνεκές, ενώ το χάος σφραγίζεται από την έλλειψη αρχαιολογικού κτηματολογίου!

Από την πλευρά του το Υπερταμείο, σύμφωνα με το «Έθνος», τονίζει ότι τα στοιχεία που παρέλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ελλιπή καθώς «δεν φαίνονταν ότι ήταν μνημεία».

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το δημοσίευμα μέσα στη λίστα ήταν η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, εκκλησίες κ.α.

Θύελλα αντιδράσεων 

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το αλαλούμ που έχει προκληθεί ύστερα από τη δημοσιοποίηση ότι η λίστα του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού εμπεριέχει και… αρχαία. 

«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για τη χώρα», επισήμανε σε δήλωσή της η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τονίζει πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν επιδεικτικά τη συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων».

«Τους ενημερώνουμε, το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται, τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής», καταλήγει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήρθε και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η βουλευτής της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη Πολιτισμού, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά για το θέμα της εκχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. 

Η κ. Κεφαλίδου δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».


σχετικα αρθρα