current views are: 4

21 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:06

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις Τσίπρα – Καμμένου για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας

Συνάντηση στον απόηχο των αναταράξεων για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 14:06’

Συνάντηση στον απόηχο των αναταράξεων για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στον απόηχο των νέων ενδοκυβερνητικών αναταράξεων και των τριγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνάντησε σύμφωνα με πληροφορίες τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν δεν θα επιτρέψουν το θέμα της συμφωνίας να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο. Με άλλα λόγια, οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας θα ληφθούν τον Μάρτιο, όταν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό –και εάν φυσικά η συμφωνία εγκριθεί από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές- αναμένεται η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε θέσει τρεις επιλογές υπόψη του κ. Τσίπρα σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία στη Βουλή. «Η πρώτη μου πρόταση θα είναι να ζητήσουμε δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό, για να πάρει θέση. Η δεύτερη επιλογή που θα έχουμε είναι οποιαδήποτε κύρωση της συμφωνίας να μετατεθεί για μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη επιλογή θα είναι η προσφυγή στις κάλπες», είχε πει χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

►Διαβάστε επίσης: Καμμένος: Εκλογές, δημοψήφισμα ή μετάθεση της κύρωσης εάν φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Κατά τα άλλα οι δύο τους συμφώνησαν κατά τις ίδιες πηγές πως «αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πηγές, «συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».

Κυβερνητικές αναταράξεις

Η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό του εταίρο έρχεται την ώρα που το κλίμα στο εσωτερικό του συνασπισμού είναι σε ιδιαίτερα τεταμένο σημείο. Η αισιοδοξία που εξέφρασε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών για υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και οι διαρροές ότι η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ.

►Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: «Κλείδωσε» η πλειοψηφία 152-153 βουλευτών χωρίς τον Καμμένο

Ο κ. Τοσουνίδης προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, όπου τόνιζε πως «ακόμη φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα».

►Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Καμμένο: Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει

Πέραν ωστόσο της κατ ιδίαν συνάντησης, όπως έχει γράψει το Newpost, οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο είναι καθημερινές. «Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας σε μια από τις τελευταίες τους συναντήσεις – ενδεχομένως και στη Θεσσαλονίκη – με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει να μην ανησυχεί πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα προκαλέσει πρόβλημα στη συγκυβέρνηση παρά τις συνεχείς απειλές του. Ο πρωθυπουργός ακούει πάντα τις απόψεις του κ. Καμμένου, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

 


σχετικα αρθρα