ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο Ι.Καλαντζάκου: Η ΕΡΤ του σήμερα: Απαξίωση των θεσμών

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2018, 19:37 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2018, 08:32
Άρθρο Ι.Καλαντζάκου: Η ΕΡΤ του σήμερα: Απαξίωση των θεσμών
Facebook Twitter Whatsapp

Η διοίκησή κάλυψε τη χυδαιότητα του σχολιαστή

Γράφει η Ιωάννα Καλαντζάκου*

Το σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του θύμισε ιδεολόγο του φασισμού θα ήταν απρεπές και χυδαίο σε όποιο μέσο ενημέρωσης και αν λεγόταν, όποιον θεσμικό παράγοντα της χώρας και αν αφορούσε. Ακόμη και για το πλέον έγκυρο ενημερωτικό δίκτυο, θα αποτελούσε μείζον θέμα ένα τέτοιας τάξης ατόπημα τακτικού συνεργάτη του.

Στην ΕΡΤ του σήμερα, όμως, δεν …συγκινήθηκαν. Η διοίκησή της επί της ουσίας κάλυψε τη χυδαιότητα του σχολιαστή, ο δε αρμόδιος υπουργός επιδόθηκε στον συνήθη κιτρινισμό του αντιπαρερχόμενος τη δημοσιογραφική απρέπεια και καταγγέλλοντας (!) τη …Ν.Δ. ότι είχε δήθεν προαποφασίσει την αποχή των στελεχών της από την ΕΡΤ, επειδή –κατά τη γνώμη του υπουργού που επιδίωξε να σιγάσει κάθε αντίθετη προς την κυβέρνηση δημοσιογραφική φωνή- θέλει να την …κλείσει!!

Η στάση αυτή ουδένα εξέπληξε. Η ΕΡΤ, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι έγκυρο δίκτυο. Δεν είναι ούτε «δημόσια» ραδιοτηλεόραση με την έννοια που αποδίδουμε στον όρο. Είναι φωνή της εκτελεστικής εξουσίας. Από την «επανίδρυσή» της από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 λειτουργεί ως μονοφωνικό ηχείο της κυβέρνησης και δη του μείζονος κυβερνητικού κόμματος. Αν το σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη διεκδίκησε πρωτεία σε προπαγανδιστική χυδαιότητα, η αποθαυμαστική αναπαραγωγή των κυβερνητικών θέσεων και η προπαγάνδα εις βάρος της αντιπολίτευσης αποτελούν πάγιο χαρακτηριστικό. Χαρακτηριστικό που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην απαξίωση και στην ελάχιστη τηλεθέαση της ΕΡΤ, την οποία οι κάτοικοι της χώρας πληρώνουν αδρά και αξιώνουν να ανταποκρίνεται, αν μη τι άλλο, στο συνταγματικό της καθήκον της αντικειμενικής και σφαιρικής ενημέρωσης και της προαγωγής του πολιτισμού.

Η ΕΡΤ αποτελεί καθρέφτη του ότι η διοίκηση της χώρας από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν προκάλεσε μόνο οικονομική καταστροφή, αλλά άνοιξε πληγές και σε θεσμικό και ηθικό επίπεδο. Στην Ελλάδα πρέπει να εξυγιανθούν πολύ περισσότερα πράγματα από την οικονομία. Στη δε ΕΡΤ η οικονομική εκλογίκευση είναι απολύτως αναγκαία, όχι όμως και αρκετή.  Όπως δεσμεύτηκε ο κ.Μητσοτάκης, η αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να καταστήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση αληθινά δημόσια και άξια του να την παρακολουθεί –και να την πληρώνει- κανείς.

* Η κ. Καλαντζάκου είναι δικηγόρος, τ. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών