Τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις; Θα στηρίξουν για άλλη μια φορά οι εταίροι τον Αλέξη Τσίπρα, ανάβοντας το πράσινο φως για τη μη περικοπή τους; Θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς στην ακύρωση του μέτρου; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις θα καθορίσουν το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και το χρόνο των εκλογών. Εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εμφανίζεται επιφυλακτικός, χρησιμοποιώντας ωστόσο και το ανατριχιαστικό επιχείρημα Τσίπρα, «Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο», τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλλιεργούν προσδοκίες.

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που δίνει περιθώρια κινήσεων για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια δεν αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα για την χώρα. Ωστόσο στην οδό Πειραιώς, αν και εύχονται η κυβέρνηση να επιτύχει την ακύρωση του μέτρου, γιατί θα επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων συνταξιούχων που θα δουν ξανά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, σε πολιτικό επίπεδο δεν τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα έχει κάποιον σοβαρό αντίκτυπο.

Και αυτό γιατί, όπως λένε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει όσα έχει αφαιρέσει μέσω της σκληρής φορολογίας από τους πολίτες, ενώ μια μονομερής κατάργηση του μέτρου από τον κ. Τσίπρα, θα τον οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση και κατάρρευση. Σύμφωνα με την άποψη που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο, αν και στο εξωτερικό στήριζαν μέχρι σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πλήρους δεκτικότητάς του στις ξένες πολιτικές, πλέον βλέπουν ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει, ώστε να φέρουν αποτελέσματα και να υπάρξει σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για να υποστηρίξουν την άποψή τους, από τη ΝΔ υπενθυμίζουν τη στάση αναμονής που κρατούν τα ξένα κεφάλαια για να επενδύσουν στη χώρα μας. Όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις και όλα τα επενδυτικά σχέδια έχουν παγώσει. Την εικόνα αυτή έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους ξένων funds τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, ένα μήνα μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν παγώσει πάνω από το 4%.

Ουσιαστικά αυτό που τονίζεται στον κ. Μητσοτάκη από τους συνομιλητές του, είναι πως οι παροχές και  οι εξαγγελίες που έχει κάνει η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, επιδεινώνουν την αξιοπιστία της χώρας και για αυτό πρόκειται να επαναξιολογήσουν τη στάση τους, αμέσως μετά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως έκανε και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τους παρουσιάζει το δικό του κυβερνητικό σχέδιο που ανακοίνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και από το βήμα της ΔΕΘ.

Εκτός από αυτές τις κινήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει φροντίσει να δώσει ήδη το στίγμα του και στους δανειστές, με στόχο να βάλει από τώρα τα όρια και να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτη προτεραιότητά του, είναι να τελειώσει την πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Με τη χώρα να συνεχίζει να βρίσκεται υπό σκληρή επιτροπεία, από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Κάποιοι εταίροι μας κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα».