current views are: 4

22 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:10

Το… μπιλιάρδο τη νέας Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Στο Επικρατείας ο Σκουρλέτης

Προχωράνε οι συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς της Κεντροαριστεράς

Δημοσίευση 08:10’

Προχωράνε οι συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς της Κεντροαριστεράς

Η διαμόρφωση της νέας πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται δύσκολο έργο για τον Πάνο Σκουρλέτη. Το σχήμα μικραίνει ως προς τον αριθμό, με αποτέλεσμα κάποιοι αναγκαστικά να μείνουν απ’ έξω. Ταυτόχρονα, προχωράνε οι συμμαχίες με αυτοδιοικητικούς της Κεντροαριστεράς.

Κινητοποίηση

Είτε λόγω της άτυπης έναρξης της προεκλογικής περιόδου είτε λόγω της αλλαγής του γραμματέα, ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει στροφές. Τις τελευταίες μέρες γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, συνεδριάζουν εκ νέου συντονιστικά που ήταν εν υπνώσει για μήνες, συντάσσονται αναφορές. Δεν είναι βέβαιο ότι όλη αυτή η κινητικότητα έχει πραγματικά αποτελέσματα, αλλά στην Κουμουνδούρου είναι ευχαριστημένοι «γιατί «τουλάχιστον έσπασε η ακινησία.»

Τέσσερα είναι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον, την απορρόφηση του από το κράτος –κάτι που συμβαίνει σε όλα τα κυβερνώντα κόμματα.

Δεύτερον, την έλλειψη στελεχών μετά τις μαζικές αποχωρήσεις του 2015.

Τρίτον, τη μεγάλη ηλικία του στελεχιακού δυναμικού, μιας και οι νέοι δεν στρατεύονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτον, τη διαμόρφωση προσωπικών μηχανισμών από πρωτοκλασάτους της κυβέρνησης. Αυτοί οι μηχανισμοί αφαιρούν ισχύ από το κόμμα.
 

Η νέα γραμματεία

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κόμματος εντάσσεται και η ανασυγκρότηση της πολιτικής γραμματείας. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι θα εγκαταλειφθεί ο «δισυπόστατος» χαρακτήρας του οργάνου που, όπως αναμενόταν άλλωστε, αποδείχτηκε δυσλειτουργικός. Σήμερα η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από το πολιτικό συμβούλιο και το εκτελεστικό συμβούλιο. Συνολικά συμμετέχουν 29 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των κκ Τσίπρα και Σκουρλέτη.

Ο στόχος του κ. Σκουρλέτη είναι να ενοποιήσει το όργανο και κατεβάσει τον αριθμό συμμετεχόντων στους 21 ή23. Το έργο της μείωσης των μελών δεν είναι απλό. Δεν είναι μόνο οι προσωπικές φιλοδοξίες που βάζουν προσκόμματα. Ο κ. Σκουρλέτης καλείται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη συμμετοχή όλων των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης με τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «κυβερνητικοί» προκρίνουν τη συμμετοχή «όλων των βασικών στελεχών», οι δε «κομματικοί» πιέζουν για την ακριβή αποτύπωση του συσχετισμού που προέκυψε από το συνέδριο. «Πρόκειται για μπιλιάρδο», είπε χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος. «Το χτύπημα σε μια μπάλα προκαλεί αλυσιδωτές καραμπόλες και δεν μπορείς να προβλέψεις πού θα βρεθεί η ισορροπία..»

Οι κεντροαριστερές συνεργασίες

Εντωμεταξύ, ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει την οικοδόμηση συνεργασιών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες του κεντροαριστερού χώρου. Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost, το project πάει πολύ καλά. Αναμένεται ότι η οι κοινές υποψηφιότητες ΣΥΙΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ θα είναι δεκάδες σε όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η διαμορφούμενη συνεργασία έχει πολιτικό ενδιαφέρον πολύ πιο ευρύ από τα όρια της Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη σε εσωκομματική συνεδρίαση ότι οι συνεργασίες δεν συνιστούν «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενσωμάτωση στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ του «κόσμου του ΠΑΣΟΚ» ο οποίος συμπορεύεται με το κόμμα του κ. Τσίπρα από το 2012. Μένει να δούμε αν πρόκειται περί ρητορικής ακροβασίας ή όντως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν το πρελούδιο της ανασύνθεσης του χώρου στα αριστερά του Κέντρου.

Το σίγουρό είναι ότι ο κ. Σκιουρλέτης θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι «ο γραμματέας δεν μπορεί να κυνηγάει τον σταυρό».


σχετικα αρθρα