current views are: 3

23 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:28

Στις κάλπες η Ευρώπη στις 26-29 Μαΐου – Η ταυτότητα των εκλογών και ο ρόλος της Ελλάδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο

Δημοσίευση 18:28’
Δημοσκόπηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο

Οι Ευρωπαίοι πολίτες 27 χωρών θα αποφασίσουν από κοινού τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, για ένατη φορά στην ιστορία σε 8 μήνες.

Οι συγκεκριμένες εκλογές κατά πολλούς κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θεωρούνται κομβικές για την πορεία και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό με τις εθνικιστικές φωνές εναντίον των Βρυξελλών, ειδικά για το ζήτημα του μεταναστευτικού, να έχουν κερδίσει έδαφος σε ορισμένες χώρες.

Στοίχημα για την Ευρώπη αποτελεί ακόμα και το ποσοστό των ψηφοφόρων, που θα προσέλθει στις κάλπες.

Η γηραιά ήπειρος και ειδικά οι χώρες του νότου περνούν μέσα από μια οικονομική κρίση προσπαθώντας ακόμα να ανακάμψουν, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η νέα αριθμητική του ευρωκοινοβουλίου.

Την πενταετία που πέρασε (2014-2019) η Ολομέλεια στο Στρασβούργο απαριθμούσε 751 μέλη.

Από τις 23-26 Μαΐου οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη θα κληθούν να εκλέξουν 705 αντιπροσώπους, αφού πλέον η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία μετά την απόφαση που έχει λάβει για έξοδο από την ΕΕ.

Αυτό θα προκαλέσει και “διορθώσεις” στους συσχετισμούς με ορισμένες χώρες να κερδίζουν κάποιες έδρες με βάση τον πληθυσμό τους. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα, που την τελευταία Κυριακή της άνοιξης του 2019 θα εκλέξει 21 εκπροσώπους για το Ευρωκοινοβούλιο. 96 θα έχει η Γερμανία, 79 η Γαλλία (+5), 76 η Ιταλία (+3), 59 η Ισπανία (+5), 52 η Πολωνία (+1), 33 η Ρουμανία (+1), 29 η Ολλανδία (+3). Οι χώρες με την μικρότερη εκπροσώπηση είναι η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα με 6 ευρωβουλευτές.

Το όριο του 3% για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτές ισχύει μόνο για την Ελλάδα. 5% απαιτείται μεταξύ άλλων στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Γαλλία, 4% στη Ιταλία, 1,8% στην Κύπρο και χωρίς όριο εκλέγουν τα κόμματα  τους εκπροσώπους τους στις περισσότερες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία κ.α.

Όπως είναι φυσικό, όλο το “παιχνίδι” των ευρωομάδων παίζεται αυτή τη στιγμή σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο για τους συσχετισμούς της νέας Βουλής και για το πως οι πολιτικές οικογένειες θα αποτυπώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα κόμματα που εκπροσωπούν στις χώρες τους. Οι συμμαχίες έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται με βάση τους υποψηφίους που θα στηρίξουν για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλα και τα όργανα.

Οι δυνάμεις στην απερχόμενη ευρωβουλή καταγράφονται ως εξής:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανιοδημοκράτες)                                          217   

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος                                             189        

Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών                                                   74      

Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη                              68      

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Αριστερά των Πρασίνων των Β.Χωρών          52      

Οι Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία                                                  51       

Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας                                                 47

Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας                                                            40

Μη εγγεγραμμένοι                                                                                             18

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο

Η ανακατάταξη των δυνάμεων θεωρείται δεδομένη ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί, φιλοευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές δίνουν έναν αγώνα δρόμου για να αλλάξουν τον εκλογικό χάρτη και να αποκτήσουν την μέγιστη δυνατή επιρροή στην νέα Ολομέλεια.

Όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το newpost.gr, μετά από συζητήσεις με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο, η δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας «Progressive Focus», συνιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης,  αποτελεί μια ευρεία συσπείρωση ευρωβουλευτών της Αριστεράς και προοδευτικών ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και έχει φέρει κοντά τις τρεις πολιτικές οικογένειες. Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να προχωρήσει η συνεννόηση σε τέτοιο βαθμό, που να οδηγηθούν στις κάλπες με έναν κοινό υποψήφιο. Μέχρι τον Δεκέμβριο τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνουν.

Πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να προχωρήσουν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις γύρω από μια προοδευτική ατζέντα, που αργότερα θα αποτυπωθεί στα όργανα της Κομισιόν ή ακόμα και στην πρόταση για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις βουλευτών της ευρωομάδας της αριστεράς πως το ΕΛΚ θα συρρικνώσει τα ποσοστά του και η αριστερή πτέρυγα θα ενισχυθεί, το άθροισμα των ψήφων των τριών αυτών ομάδων θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στη νέα Ολομέλεια.

Οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα αναμένεται να διεκδικήσουν εκ νέου την παρουσία τους στην Ευρωβουλή, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος έχει γίνει και στην πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Θεωρείται σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μέσω αρκετών νέων προσώπων να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός των στενών ορίων της Κουμουνδούρου.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωβουλής

Θα υπάρξουν αλλαγές στα παγιωμένα έως τώρα σύνορα μεταξύ των ισχυρών πολιιτικών οικογενειών της Ευρώπης;  Ο 46χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθε από πολύ νωρίς να δηλώσει παρών για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον “εκλεκτό” της Άνγκελα Μέρκελ στον δρόμο για την προεδρία της Κομισιόν, αφού έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, ακόμη και από άλλους συντηρητικούς.

Υπενθυμίζεται πως ο Σλοβάκος Ευρωπαίος Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε την υποψηφιότητά του από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ρόλο “κλειδί” θα παίξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το πως θα κινηθεί.

Επί της διαδικασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ) είναι το αρμόδιο όργανο, που θα ορίσει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής. Θα πρέπει σε ειδική ψηφοφορία ο προτεινόμενος να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ευρωβουλευτές ουσιαστικά αξιώνουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίζει ως υποψήφιο τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, που ορίζει το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Το “παζάρι” μετεκλογικά θα συνεχιστεί και για την επιλογή των Επιτρόπων.


σχετικα αρθρα