current views are: 7

24 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:03

Μητσοτάκης για μήνυση κατά δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Βενεζουέλα

«Ντροπή η εικόνα στη Μόρια παρά τα 1,6 δισ. που πήρε η κυβέρνηση»

Δημοσίευση 12:03’

«Ντροπή η εικόνα στη Μόρια παρά τα 1,6 δισ. που πήρε η κυβέρνηση»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Μόριας, «που είναι η ντροπή της πατρίαδας μας», αλλά και για την σύλληψη των δημοσιογράφων μετά τη μήνυση Π. Καμμένου, άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ότι αντί να απολογείται, εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. 

Παράλληλα δεσμεύτηκε: Πρώτον να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, δεύτερον η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες, να έρθει στο φως και τρίτον, η χώρα να αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική.

Η πλήρης δήλωση:

«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για τη ντροπή αυτή, φέρει αποκλειστική ευθύνη η Κυβέρνηση και οι συνεργάτες της.

Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. 
Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Η Κυβέρνηση, αντί να απολογείται εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. Το Σάββατο τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση του κ. Καμμένου.  Όχι γιατί τον συκοφάντησαν. Αλλά γιατί έθεσαν ερωτήματα για τη σκοτεινή διαχείριση τεράστιων ποσών. 

Ας το καταλάβουν επιτέλους: Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης και δεν θα γίνει Βενεζουέλα. 

Θέλω σήμερα να δεσμευτώ για τρία πράγματα: 

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους. 

Δεύτερον, η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες, θα έρθει στο φως.

Και τρίτον, η χώρα θα αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική: Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα προχωρούν γρήγορα. Όσοι δεν δικαιούνται προστασίας, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας».

Κομισιόν για μήνυση κατά δημοσιογράφων: Να μην εκφοβίζεται ο Τύπος

Μήνυμα προς την κυβέρνηση πως «ο Τύπος δεν πρέπει να εκφοβίζεται», έστειλε η Κομισιόν με αφορμή τη μήνυση κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος.

Παρότι δεν σχολίασε επί της ουσίας το περιστατικό, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκφοβίζεται ο Τύπος» και επανέλαβε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής: «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους μας εκφοβίζονται, γίνονται θύματα επιθέσεων ή και δολοφονούνται. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθεροτυπία».

 Επεσήμανε ωστόσο πως δεν είναι ενήμερη για το περιστατικό και πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε εθνικό επίπεδο.

Η Μ. Αντρέεβα υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της ορθής λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για την οποία όμως είναι υπεύθυνα τα κράτη-μέλη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε, η ΕΕ διασφαλίζει πως τα συστήματα ελέγχου των κυβερνήσεων λειτουργούν με ορθό τρόπο, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

 

 


σχετικα αρθρα