current views are: 5

24 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση19:47

Θύελλα για τα κονδύλια του προσφυγικού μετά την υπόθεση Φιλελεύθερου

Μετά τις συλλήψεις, τα ερωτήματα

Δημοσίευση 19:47’

Μετά τις συλλήψεις, τα ερωτήματα

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μπορεί να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε και τις δύο πλευρές της υπόθεσης, μία μέρα αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι ο εκδότης, ο διευθυντής και πέντε δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος που δημοσίευσε το επίμαχο ρεπορτάζ.

Ο επικεφαλής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ότι, αντί να απολογείται, εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. Παράλληλα δεσμεύτηκε να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, να φέρει στο φως την «αλήθεια» για τη διασπάθιση των κονδυλίων και, με κυβέρνηση τη ΝΔ, να εφαρμόσει αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις άθλιες συνθήκες του κέντρου ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. «Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ρεπορτάζ του BBC που πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

Στο σκέλος της δήλωσης Μητσοτάκη για τις μηνύσεις, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως θα αναμορφωθεί η διαδικασία «του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν και οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, ο οποίος  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ελευθερία του Τύπου και με τη διαχείριση που έκανε από το 2015 στο προσφυγικό πήγε να τινάξει όλη την Ευρώπη στον αέρα.

«Τόσα χρήματα πήγαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών; Πήγαν στη Μόρια; Φτιάχνεις 5-6 πεντάστερα ξενοδοχεία με τόσα λεφτά! Θα ελέγξουμε την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα κονδύλια. Εμείς αναγνωρίζουμε πλήρως τη διάκριση των εξουσιών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση» είπε ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η σύλληψη δημοσιογράφων με τη διαδικασία του αυτοφώρου είναι αντισυνταγματική, καθώς με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 έχει καταργηθεί το αυτόφωρο για την ποινική ευθύνη του Τύπου και των ΜΜΕ.

Όπως εξήγησε αργότερα στον ΣΚΑΙ, «ένα έγκλημα είναι αυτόφωρο όταν είναι προφανές, όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τελείται έγκλημα. Εδώ είδατε ότι ο εισαγγελέας χθες είπε για τους δημοσιογράφους του “Φιλελεύθερου”, “δεν ξέρω εάν υπάρχει έγκλημα, θα κάνουμε μία προκαταρτική εξέταση”. Άρα, πώς υπάρχει αυτόφωρο όταν δεν ξέρουμε εάν υπάρχει καν έγκλημα; Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση. Τώρα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει παραμείνει αυτό το άρθρο 242 παράγραφος 3, το οποίο είναι αντισυνταγματικό πια».

Να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για κατηγορούμενους δημοσιογράφους ζήτησε εξάλλου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ.Θεοχαρόπουλος, ενώ το Ποτάμι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει λάβει η Ελλάδα, τον τρόπο διαχείρισής τους και τις διαδικασίες με τις οποίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ.

Οι βουλευτές του Ποταμιού καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια, όπου ο πληθυσμός των προσφύγων είναι τριπλάσιος της χωρητικότητας, και εκφράζουν επιφυλάξεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως υποστηρίζουν «το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης (916,3 εκατ. από τα 1,05 δις) έχει ήδη απορροφηθεί, ενώ αντίθετα, από τα 561 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης μέσω εθνικών προγραμμάτων, έχουν απορροφηθεί μόνο τα 153 εκατ.»

«Σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δις για περίπου 65.000 πρόσφυγες προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ωστόσο η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Γίνεται πλέον σαφές ότι η περίπτωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έχει τελικά εξελιχθεί στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία, με βάση το ποσό που θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα» καταγγέλλουν οι βουλευτές του Ποταμιού.

«Οι τελικοί δικαιούχοι των ποσών είναι: οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, τα παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παίρνουν τα χρήματα απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση του κράτους, ως «έμμεση βοήθεια». Όσον αφορά στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, χρηματοδότηση έχουν λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, ακόμη και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους. Την μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (99,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2017) και το Υπουργείο Υγείας με 27,45 εκατ. ευρώ».

Στο μεταξύ, μήνυμα προς την κυβέρνηση πως «ο Τύπος δεν πρέπει να εκφοβίζεται», έστειλε η Κομισιόν με αφορμή τη μήνυση κατά του Φιλελεύθερου.

Παρότι δεν σχολίασε επί της ουσίας το περιστατικό, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκφοβίζεται ο Τύπος» και επανέλαβε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής: «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους μας εκφοβίζονται, γίνονται θύματα επιθέσεων ή και δολοφονούνται. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθεροτυπία».

 Επεσήμανε ωστόσο πως δεν είναι ενήμερη για το περιστατικό και πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε εθνικό επίπεδο.

Καμμένος: Να ζητήσουν συγγνώμη

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να εξηγήσει την απόφασή του να υποβάλει μήνυση υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα δεν τήρησε τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή δεν ρωτήθηκε το ΥΠΕΘΑ για αυτά τα οποία γράφτηκαν στην εφημερίδα και δεν υπήρχε καν αίτημα να δοθούν από την πλευρά του υπουργείου τα σχετικά στοιχεία.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε από την εφημερίδα στο επόμενο φύλλο της να δημοσιευτούν τα στοιχειά που δόθηκαν, συνοδευόμενα από μία συγγνώμη προς το πρόσωπό του, αλλιώς θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αστικές αποζημιώσεις.

Στην ουσία του θέματος, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι, από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια.

«Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι’ αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς» σημείωσε.

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη, πηγές του Μαξίμου παρείχε κάλυψη στον κ. Καμμένο για τις μηνύσεις, ενώ κατηγόρησαν τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η αναπαραγωγή της συκοφαντικής αθλιότητας του «Φιλελεύθερου» από τον κ. Μητσοτάκη, απλώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά, την αθεράπευτη ροπή του προς τον λαϊκισμό» υποστήριξαν κυβερνητικοί κύκλοι. «Ο αρχηγός της ΝΔ είναι ηθικός αυτουργός μιας κατά συρροή κίτρινης δημοσιογραφίας, η οποία υποβιβάζει την ενημέρωση σε συκοφαντική επιχείρηση. 

«Τη στιγμή που η χώρα πληρώνει από το υστέρημά της, για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη λάσπη, αντί να προσφύγει στον εισαγγελέα, αν πιστεύει και στο ελάχιστο όσα ως αρχισυντάκτης μιας τοξικής εφημερίδας “αποκαλύπτει”» σημειώνει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου 

Ανταπαντώντας, πηγές της ΝΔ, τόνιζαν πως «στο Μαξίμου, βρίσκονται πια σε διαρκές παραλήρημα. Πραγματικά αξίζει όλοι οι πολίτες να διαβάσουν το σημερινό non paper μιας non κυβέρνησης».


σχετικα αρθρα