current views are: 7

25 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:26

Το πρώτο ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Δημοσίευση 04:26’

Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Κάθε φορά που πραγματοποιείται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ο χρόνος που διαρκεί το τετ α τετ των δύο ηγετών είναι το “βαρόμετρο” για την πορεία  και τα αποτελέσματα των συζητήσεων που διεξάγονται. Το σημερινό ραντεβού λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στη Νέα Υόρκη εκτιμάται πως είναι καθοριστικό, αφού είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και συνεπώς θα γίνει σε ένα όχι τόσο τεταμένο περιβάλλον.

Τον πρωθυπουργό στην έδρα του ΟΗΕ στην αμερικανική μεγαλούπολη θα συνοδεύσει ο Νίκος Κοτζιάς και θεωρείται σημαντικό το γεύμα εργασίας που θα έχει πιο αργά το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσία και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Το Κυπριακό αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν με στόχο της ελληνικής και κυπριακής πλευράς να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο που είχε βάλει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά. Οι τελευταίες δηλώσεις του “Σουλτάνου”, ωστόσο δείχνουν πως ο πήχης μάλλον θα κρατηθεί χαμηλά.

Συνάντηση είχαν χθες ο Νίκος Κοτζιάς με τον ομολογό του Νίκο Χριστοδουλίδη όπου διαπίστωσαν για άλλη μια φορά την ταύτιση των απόψεων που υπάρχουν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως “πάρα πολλές δυνάμεις πλέον στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως, ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατητική και γεωπολιτική σημασία και ξέρετε ότι εμένα το όνειρό μου είναι μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρος”.

 

Το σημερινό ραντεβου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει στη σκιά του προσφυγικού με ζητούμενο την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει πως ανησυχούν και πάλι για την Συρία και για την περίπτωση που στο Ιντλίμπ η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτό που θέλει να διασφαλίσει η ελληνική πλευρά είναι πως η Άγκυρα δεν θα αφήσει ανοιχτές τις “κάνουλες” των ροών, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Την ίδια στίγμη, βέβαια απόλυτη προτεραίοτητα είναι να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Οι ελληνοτουρικές σχέσεις, το Αιγαίο και η μείωση της έντασης, η Θράκη, αλλά και η Κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθούν στην ατζέντα με την ελπίδα οι συζητήσεις να προχωρήσουν και να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση με τη γειτονική χώρα. Ασφαλώς από την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι προετοιμασμένοι και περιμένουν από τον Ταγίπ Ερντογάν να θέσει για άλλη μια φορά το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Στο διαχωρισμό των εξουσιών σε ένα ευνομούμενο κράτος και στο σεβασμό των αποφάσεων της δικαιοσύνης επιμένει η ελληνική πλευρά.

Η ανάδειξη της θετικής ατζέντας είναι στους στόχους του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τουρισμός, το εμπόριο, οι συγκοινωνίες και  ο τομέας της ασφάλειας αναμένεται να είναι τα κύρια ζήτηματα που θα συζητηθούν.

Το πρόγραμμα

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, στις 13:15 (20:15 ώρα Ελλάδας). Το απόγευμα στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού ξεκινά το πρωί, στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ο γγ του ΟΗΕ υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου στις 09:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει η Γενική Συζήτηση της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».

Οι επαφές Κοτζιά

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της παρουσίας του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με ομιλία του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα μιλήσουν – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και Τζέρεμι Χαντ.

Αργότερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita, τον γγ Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul-Gheit και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Jose Valencia.

Τέλος το βράδυ θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στους ομολόγους του της ΕΕ.

 


σχετικα αρθρα