ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 13:47 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2018, 13:48
Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση
Facebook Twitter Whatsapp

«Η κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως «εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σσυνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

«Είχα την ευκαιρία και στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ να περιγράψω τις απόψεις μας για την νέα σχέση εμπιστοσύνης που στηρίζετε στην αρχή ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα από όσα κάνετε σήμερα και πως το αποκεντρωμένο κράτος κάνει περισσότερα από το ότι το συγκεντρωτικό. Στη ΔΕΘ είχα την χαρά να εξαγγείλω μία τομή που κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης που να μπορεί να καθορίζει τα του οίκου της. Το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, να μπορούμε να μεταφέρουμε την αρμοδιοτητα από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκησης για το ΦΑΠ, αυτό που σήμερα λέμε ΕΝΦΙΑ. Να τους διαθέτει στους πολίτες, μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την λογοδοσία και τη διαφάνεια. Ο πολίτης θα αντιλαμβάνεται πιο εύκολα που πηγαίνουν τα χρήματα τους. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχώμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στην τοποθέτησή του απάντησε και σε όσους ασκούν κριτική περί αντισυνταγματικότητας της πρότασής του, αλλά σε όσους έχουν αμφιβολίες για τους πιο φτωχούς δήμους. «Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε τη δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων, μια και θα δίνεται η δυνατότητα στους πιο φτωχούς δήμους να μην έχουν κάποιο κενό. Η συνταγματική επιταγή του άρθου 102 επιτάσσει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Αρα δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας και η μεταρρυθμισή μας κάνει πράξη το συγκεκριμένο άρθρο.Ε ίναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση και χρειαζόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση αρωγό και δε θα γίνει ερρήμην της» υποστήριξε.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση. «Σκοπός μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είδαμε και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων ήταν απέναντι».