ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζουν τα όργανα του ΚΙΝΑΛ πριν από την τελική ευθεία

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 15:02 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2018, 22:11
Συνεδριάζουν τα όργανα του ΚΙΝΑΛ πριν από την τελική ευθεία
Facebook Twitter Whatsapp

Κατεβάζει παντού υποψήφιους

Με την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες και αφού θα έχει αποκτήσει ένα σαφές στίγμα από τους ευρωπαίους συντρόφους της στο PES για τις προθέσεις τους σε σχέση με τις συμμαχίες και τIς συνεργασίες, που θα επιδιώξουν στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την σοσιαλδημοκρατία εν γένει, η κα Γεννηματά βάζει σε τροχιά κανονικότητας τον κομματικό μηχανισμό.

Χωρίς Πολιτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία στο πλαίσιο της αναγκαίας ανασυγκρότησης μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ώστε όλοι να μπουν και πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας ενόψει και των κρίσιμων μαχών που έρχονται στην προεκλογική αρένα.

Με το Πολιτικό Συμβούλιο να έχει ουσιαστικά ατονήσει μετά και την περίφημη συνάντηση των τότε 6 – πριν την αποχώρηση του Ποταμιού  – για τη Συμφωνία των Πρεσπών η Εκτελεστική Γραμματεία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία με τα ίδια τα μέλη της ουσιαστικά να ζητούν ενεργότερη παρουσία της ηγετικής ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων του κόμματος η ομάδα των 5 σπανίως εμφανίζεται σε απαρτία. Με το ΠΣ όμως να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αν δεν έχει ατύπως ακυρωθεί στην πράξη οι συνεδριάσεις των κορυφαίων πλην όμως θεσμικών οργάνων αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Πέρα από τα οργανωτικά στο τραπέζι θα τεθούν και τα κρίσιμα ζητήματα των υποψηφιοτήτων  για τις Περιφερειακές εκλογές, όπως επίσης κρίσιμη θα είναι και η συζήτηση για τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ μέχρι τις κάλπες.

Το μόνο σίγουρο είναι το ΚΙΝΑΛ σε κάθε Περιφέρεια θα έχει το δικό του υποψήφιο εμμένοντας στην αυτόνομη πορεία του ενώ τα ίδια περιθώρια θα εξαντλήσει και στους Δήμους.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες για το σύνολο σχεδόν των Περιφερειών και όσες απομείνουν θα κλείσουν το αργότερο στο πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου μαζί με την πλειοψηφία των Δήμων της χώρας.

Με Γερουλάνο στην Αθήνα

Στην Αθήνα πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Παπανδρέου θεωρείται από τη νέα γενιά στελεχών, έχει απήχηση στη βάση ενώ θεωρείται και μια πολύ επιλογή ως διάδοχη κατάσταση του Γιώργου Καμίνη που σε μεγάλο βαθμό τον διευκολύνει κιόλας να μην διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία. Εξάλλου ο ίδιος δεν έχει καταλήξει ακόμη αν τελικά θα είναι υποψήφιος στην Αθήνα ή αν τελικώς επιλέξει τις Βρυξέλλες. Πάντως η παρουσία του αυτές τις μέρες είναι έντονη στην έδρα της ΕΕ.

Αυτόνομοι και στην Πάτρα

Έντονη συζήτηση πάντως γίνεται και στην άλλη μεγάλη πόλη της χώρας, την Πάτρα. Το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δε θέλει να ακούει για κοινό υποψήφιο απέναντι στο κόκκινο Πελετίδη αλλά έχει να διαλέξει και μεταξύ δυο στελεχών του από τη Δυτική Ελλάδα. Τον πρώην υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Τζανάκο και τον νυν αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Γρηγόρη Αλεξόπουλο. Σύντομα θα βρεθεί η χρυσή τομή επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μάχες στη Βουλή

Η κα Γεννηματά αλλά και ο κομματικός μηχανισμός θέλουν να μπουν στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο με πλήρη και λεπτομερή οδηγό επιβίωσης καθώς μπροστά υπάρχουν και πολλές μάχες που πρέπει να δοθούν κυρίως κόντρα στο διπολισμό που θα έχει πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθεί στην αίθουσα της ολομέλειας.

Έτσι την Πέμπτη θα συνεδριάσει και η ΚΟ της ΔΗΣΥ όπου η κα Γεννηματά θα επιχειρήσει να δώσει και το στίγμα των στρατηγικών κατευθύνσεων με το ξεκάθαρο όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές από τις οποίες όπως είπε και από το βήμα της ΔΕΘ δε θα βγει ακυβέρνητη.