Στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, στις προτεραιότητες των επομένων εβδομάδων, αλλά και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνοδού Κορυφής της 21ης Ιουλίου αναφέρεται σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις.
«Την ύφεση δεν την προκαλεί το πρόγραμμα, την προκαλεί ο τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι πρόκειται να βαθύνει κι άλλο ξεπερνώντας το 4,5%. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου», σημειώνοντας πως χωρίς αυτό «δεν θα μπορούσαμε να φθάσουμε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου».

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων για το νέο δάνειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο των εμπράγματων εγγυήσεων και απηύθυνε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και τώρα πλέον απομένει να βρεθεί μία λύση χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, με την επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν ζήτησε να ξαναγυρίσουμε στον πυρήνα και την ουσία της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακόπτει την ανεξέλεγκτη και ασύμμετρη επίθεση των αγορών. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι κολοσσιαία συστηματική προσπάθεια να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου... Όμως όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν αλλάξει το επίπεδο ρευστότητας», επεσήμανε ο υπουργός Οικνοομικών. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε σταθεροί, υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και να στηρίζουμε τις δικές μας προσπάθειες και όχι να τις υπονομεύουμε.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η ευφορία του ανασχηματισμού και των αποφάσεων των Βρυξελλών εξατμίστηκε τον Αύγουστο, με την ύφεση να βαθαίνει και την ανεργία να καλπάζει και την κατάσταση των τραπεζών να είναι τραγική. Ο κ. Καρατζαφέρης  παρατήρησε σχετικά με την απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι «η ανάλυση είναι εντυπωσιακή», εκτίμησε όμως ότι «επί της ουσίας το πράγμα δεν βγαίνει».

«Αλλού προσπαθείτε να αποκρούσετε κινδύνους και από αλλού σας έρχεται», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε μάλιστα την Τράπεζα της Ελλάδος για ολιγωρία, καταλογίζοντάς της πως έχει «επιφέρει μεγάλη βλάβη».

«Δεν είναι λύση το 23% στην γκαζόζα», συμπλήρωσε σχετικά με την αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης και διερωτήθηκε: «Πώς βλέπετε να περνάμε στην ανάπτυξη;».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε  ότι «η κόλαση δεν επαναδιαπραγματεύεται γιατί είναι κόλαση» και εκτίμησε πως άν το μεσοπρόθεσμο εφαρμοστεί πλήρως  «θα μας οδηγήσει στην κοινωνική χρεοκοπία».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυήσεων. «Δεν προσέξατε την παράγραφο 9 που μιλάει για εγγυήσεις στους δανειστές πράγμα απαράδεκτο για χώρα που δανείζεται στην Ευρώπη.Και πανηγυρίζατε πάλι ότι αντί για εμπράγματα ανταλλάγματα δώσαμε χρηματικές εγγυήσεις».

«Πώς όμως μία μικρότερη χώρα από τη Φινλανδία θα περάσει στο δικό της κοινοβούλιο το πακέτο στήριξης χωρίς να ζητήσει τα ίδια με το Ελσίνκι», διερωτήθηκε. «Η χώρα βουλιάζει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε αδυναμία εξεύρεσης πολιτικού σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης.