ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ζάεφ «αδειάζει» τον Ντιμιτρόφ: Με «όχι» στο δημοψήφισμα, ακυρώνεται η συμφωνία των Πρεσπών

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:46 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:18
Ο Ζάεφ «αδειάζει» τον Ντιμιτρόφ: Με «όχι» στο δημοψήφισμα, ακυρώνεται η συμφωνία των Πρεσπών
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Θα ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κυβερνητική ασυνεννοησία και μπρος – πίσω παρατηρούνται στην ΠΓΔΜ καθώς έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου θα κληθούν οι πολίτες της γείτονος να εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί ενώ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να επανέλθει προς κύρωση στη Βουλή σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, σήμερα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαμήνυσε ορθά κοφτά πως σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», ακυρώνεται η συμφωνία.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, ο Ζάεφ, υποστήριξε πως «οι αποφάσεις μας δεν αξίζουν τίποτα, εάν δεν έχουν τη στήριξη των πολιτών και την ψήφο τους. Αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε πως η ιδέα του δημοψηφίσματος δεν ήταν δική του, αλλά του VMRO και διατυπώθηκε 12 χρόνια πριν. Επίσης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε η συμφωνία θα ακυρωθεί:

«Έχουμε ευθύνη να λαμβάνουμε αποφάσεις και να τις επικοινωνούμε στους πολίτες. Εάν η πλειοψηφία των ψήφων είναι κατά της συμφωνίας, τότε θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά εάν η πλειοψηφία είναι υπέρ, τότε θα ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που μας δίνουν οι πολίτες».

«Αδειάζει» τον Ντιμιτρόφ

Οι εν λόγω δηλώσεις είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος από τα όσα είπε χθες, Δευτέρα, στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος είχε υπαινιχθεί με σαφήνεια πως ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνησή του και πως η συμφωνία ενδεχομένως θα μπορούσε να επιστρέψει στη Βουλή της χώρας του.

►Διαβάστε επίσης: Ντιμιτρόφ: Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και με αρνητικό δημοψήφισμα


Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό'. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «μακεδονικό λαό» και «Μακεδονία».

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».