current views are: 4

26 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:41

Εκπτώσεις στη συμμετοχή σε φάρμακα προανήγγειλε ο Ξανθός

Τι γίνεται με το ΕΣΥ και το Υπερταμείο

Δημοσίευση 10:41’

Τι γίνεται με το ΕΣΥ και το Υπερταμείο

Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αλλαγή του πλαισίου συμμετοχής των ασθενών στο φάρμακο, προκειμένου να υπάρχουν ελαφρύνσεις σε αδύναμους και χρόνια πάσχοντες, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Ανδ. Ξανθός.

Μιλώντας σε επιτροπή, ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο πεδίο απαιτεί δημοσιονομικά ισοδύναμα επειδη ακριβώς προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Όποια ελάφρυνση υπάρξει στην συμμετοχή του πολίτη έχει δημοσιονομική επίπτωση, επιβαρύνει αναγκαστικά είτε το κράτος είτε τους άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου. Δεν υπάρχουν ιδανικές και δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις», είπε και πρόσθεσε: « με πολύ μετρημένο τρόπο πρέπει να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται. Η ιδέα μας είναι να μπουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τη χρονιότητα της νόσου, ώστε να έχουν αισθητή ελάφρυνση στο κόστος».

Πάντως, ο υπουργός αναγνώρισε πως ορισμένα κτήρια που ανήκουν στο ΕΣΥ θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση να εκποιηθεί η περιουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του επικαλέστηκε το γνωστό αφήγημα πως το υπερταμείο δεν έχει συσταθεί για να εκποιήσει την περιουσία του δημοσίου αλλά να την αξιοποιήσει.


σχετικα αρθρα